Vijesti / Ostalo

U Zagrebu prosječna plaća 14% iznad, a u Slavoniji do 20% ispod prosjeka

U Zagrebu prosječna plaća 14% iznad, a u Slavoniji do 20% ispod prosjeka

Prema podacima servisa MojaPlaća, u drugom kvartalu 2018. godine prosječna mjesečna neto plaća u Hrvatskoj je iznosila 5.583 kune, što je nešto manje nego u prethodnom kvartalu (5.596 kuna). U odnosu na isto razdoblje 2017. godine prosječna neto plaća je 1% viša.

(Medijan plaće je nešto niži i iznosi 5.000 kuna što znači da je veći broj ispitanika koji prima plaću manju od navedenog prosjeka nego onih ispitanika čija je plaća viša od njega)

U manjim tvrtkama manje plaće

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U tvrtkama s manje od 10 zaposlenih prosječna plaća je 13% niža od prosjeka te iznosi 4.881 kuna. U tvrtkama do 19 zaposlenika plaća je 3% niža od prosjeka (5.398 kuna). Prosječna plaća u tvrtkama s 20 do 49 zaposlenika iznosi 5.670 kuna (2% više od prosjeka). Najviša prosječna plaća je u tvrtkama većim od 1000 zaposlenika te iznosi 5.860 kuna (5% više od prosjeka).

Plaća je i dalje najviša u Gradu Zagrebu

Najniže plaće zabilježene su u Vukovarsko-srijemskoj (-20%), Virovitičko-podravskoj (-17%) te Požeško-slavonskoj županiji (-15%). Najviša prosječna plaća zabilježena je u Gradu Zagrebu (14% iznad prosjeka) te iznosi 6.349 kune. Slijedi Dubrovačko-neretvanska županija gdje su plaće jednake prosjeku.

Najčešća beneficija je naknada putnih troškova

Najviše zaposlenika kao beneficiju prima naknadu za putne troškove (38%). telefon za osobnu upotrebu ima četvrtina zaposlenih (27%), a omogućen parking (u potpunosti ili djelomično subvencioniran) njih 19%. Bonus za obljetnice provedene u tvrtki (npr. nakon 10 godina rada) ima 18% ispitanika, a besplatno piće njih 18%. Četvrtina ispitanika (27%) nema dodatnih na poslu.

Plaćeni godišnji odmor

Plaćeni dodatni dani godišnjeg odmora jedna su od najprivlačnijih beneficija. Neke tvrtke spremne su, povrh plaćenog godišnjeg odmora, zaposlenicima osigurati dodatne slobodne dane, a upravo je to jedna od najprivlačnijih beneficija, otkriva međunarodno Paylab* istraživanje, prema kojem većina poslodavaca zaposlenicima nudi od 1 do 5 dodatnih slobodnih dana.

Očekivano, ova se beneficija više cijeni u zemljama gdje zaposlenici imaju manje dana godišnjeg odmora na raspolaganju, a riječ je u praksi koja je najuobičajenija je u Češkoj, gdje dodatne dane na raspolaganju ima čak 33 posto zaposlenika. U Hrvatskoj, pravo na dodatne dane, povrh plaćenog godišnjeg odmora, ima tek 3,7 posto zaposlenika.

U Europi zaposlenicima 20 dana plaćenog godišnjeg odmora

Zaposlenici u Europi u prosjeku imaju na raspolaganju 20 dana plaćenog godišnjeg odmora. Najviše dana godišnjeg odmora imaju zaposlenici u Velikoj Britaniji (28 dana). Slijede Austrija, Danska, Finska, Francuska, Luksemburg i Švedska (25 dana). Dodatni slobodni dani temeljem državnih praznika i blagdana u najvećoj mjeri idu na ruku zaposlenicima u Slovačkoj (dodatnih 15 dana), Malti i Španjolskoj (14 dana), Češkoj, Austriji i Hrvatskoj (13 dana).

Izvor: VIJESTI.hr
FOTO: Davor Javorovic/PIXSELL


Izdvojeno

Reci što misliš!