Vijesti / Ostalo

Zbog kiše prinosi pšenice niži, ali je kvaliteta bolje ove godine

Zbog kiše prinosi pšenice niži, ali je kvaliteta bolje ove godine

Vlasnici Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Marić ovih su dana izvezli strojeve u polje kako bi ovršili žitarice koje su posijano na 70 hektara. Zbog kiša koje su pale u zadnja dva tjedna mogao bi im biti smanjen urod na pojedinim poljima i do 40 posto. Obišao ih je i župan Ivan Anušić sa suradnicima kako bi se upoznao s trenutnom situacijom na slavonskim i baranjskim poljima.

- Obilazimo polje na kojem je u tijeku žetva, prošle smo godine bili na drugom kraju županije, ove godine u Baranji, kako bi vidjeli koliki je prinos te jesu li poljoprivrednici zadovoljni poljoprivrednim ciklusom koji je iza njih. Problemi koje imaju su rješivi, prvenstveno se treba okrenuti kulturama koje traže navodnjavanje jer smo upravo navodnjavanje osigurali kroz 14 projekta od kojih su neki u pripremnoj fazi izgradnje dok se drugi projektiraju i anketiraju se zainteresirani poljoprivrednici – kazao je župan Anušić.

Prošla je godina, kaže Marić bila bolja. Ove je godine njihovu pšenicu prvo ugrozio mraz u ožujku, pa suša tijekom idućih nekoliko mjeseci i na kraju u lipnju obilne kiše. Iako na prirodne pojave ne mogu utjecati, navodnjavanjem bi mogli riješiti dio poteškoća s kojima se susreću, a svjesni su da će ove godine urod biti nešto slabiji. Eko pir koji proizvode na poljima na kojima danas vrše, najčešće izvoze.

- Kasnit će izvoz, jer je žito tamno od velikih kiša. Stranci vrše tri kontrole, iako to nije bolest nego je tamno zbog kiše. Pir koji mi vršimo će završiti u izvozu, ali nismo sigurni gdje i kad – rekao je Jozo Marić, vlasnik OPG-a iz Bilja.

Marići se desetak godina bave ekološkom poljoprivredom, opremili su se kroz poticaje države i europske fondove, a najave koje je danas rekao predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić, ulijevaju nadu u uvođenje reda na tržištu poljoprivrednih proizvoda.

- Pravilnik štiti u mnogo čemu poljoprivrednog proizvođača i ne mogu više otkupljivači manipulirati tržištem i njihovom robom. Kada zbrojimo Pravilnik i Zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi, zajednica i te kako štiti proizvođača. Proizvođač mora znati što kaže Pravilnik i ponešto o zakonu. Napravili smo i Referentni laboratorij koji se nalazi u Osijeku gdje svaki poljoprivrednik može donijeti zapečaćeni uzorak i analizom vidjeti jesu li parametri isti. Ako nisu, referentan će biti onaj iz našeg laboratorija – rekao je Brlošić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tako će se malverzacije koje se pojavljuju na tržištu o tome kako je prošle godine bio problem manjak proteina i o hektolitrima nitko nije govorio, ove godine kad je hektolitar manji, a proteina ima više govore da je upravo to razlog za smanjenje otkupne cijene. Protein je zapravo, prema Pravilniku bazni element prema čemu se određuje kvaliteta pšenice. Prema dosadašnjim projekcijama, kaže Brlošić, ove smo godine ipak proizveli kvalitetniju pšenicu iako su prinosi nešto manji.

SiB.hr
FOTO: Davor Javorovic/PIXSELL


Izdvojeno

Reci što misliš!