Vijesti / Ostalo

Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća kod kod kapelice Kraljice mira na Krunskoj utvrdi obilježen Dan državnosti Republike Hrvatske

Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća kod kod kapelice Kraljice mira na Krunskoj utvrdi obilježen Dan državnosti Republike Hrvatske

U Osijeku je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod kapelice Kraljice mira na Krunskoj utvrdi obilježen Dan državnosti Republike Hrvatske. Izaslanstvo Osječko-baranjske županije predvodio je župan Ivan Anušić u pratnji zamjenika župana Gorana Ivanovića i Petra Lagatora te predsjednika Županijske skupštine Dragana Vulina.



Prije 27 godina, 25. lipnja 1991. Hrvatski je sabor donio povijesnu odluku o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih republika tadašnje SFRJ. Odluka o slobodnom putu u budućnost temeljila se na rezultatima referenduma na kojem je 93,2 posto birača zaokružilo listić "da" za državnu samostalnost.

- 27 godina nije duga povijest, ali je Hrvatsku obilježila brojnim, ponekad i turbulentnim događajima. Samostalnost smo izborili Domovinskim ratom, nakon okupacije dijelova Hrvatske imali smo povratak i obnovu razrušenih domova, sela i gradova, zatim ulazak u Europsku uniju i Nato savez. Time smo ostvarili ciljeve koje smo si zadali. Ali nismo ostvarili ono što je potrebno da mladi ljudi ne odlaze iz naše zemlje, a to je gospodarski prosperitet. Hrvatska je krenula putem gospodarskog oporavka i to moramo nastaviti, moramo dati i podršku onima koji rade na tome. Na nama je da upremo sve snage u razvoj naših gradova, općina, županija i konačno države. Oni koji su položili živote za samostalnost i suverenost kao i nove generacije koje dolaze, zadužuju nas da im Hrvatsku učinimo boljim mjestom za život – kazao je župan Ivan Anušić te čestitao Dan državnosti svim žiteljima Republike Hrvatske.

Potom je posjetio Moto-nautički klub Neptun čiji članovi već 111 godina njeguju ljubav prema Dravi i plovidbi. Dan državnosti obilježavaju u skladu s time, pa su isplovili na Dravu kako bi u vodu položili vijence za sve žrtve Domovinskog rata.

FOTO: Davor Javorovic/PIXSELL

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Izdvojeno

Reci što misliš!