Vijesti / Ostalo

Održana 6. Koordinacija županijskih savjeta mladih u Osijeku

Održana 6. Koordinacija županijskih savjeta mladih u Osijeku

U sjedištu Osječko-baranjske županije u Osijeku održana je 6. sjednica Koordinacije županijskih savjeta mladih Republike Hrvatske kojom predsjeda Savjeta mladih Osječko-baranjske županije na čelu s Donnom Šimatić.

Koordinacija županijskih savjeta mladih osmišljena je kao platforma za razmjenu prakse i kontinuirano informiranje županijskih savjeta mladih, zajedničku analizu prisutnih problema mladih te zagovaranje interesa mladih prema institucijama i tijelima vlasti. Okuplja sve županijske savjete mladih i Savjet mladih Grada Zagreba, dok administrativnu podršku radu Koordinacije pruža Hrvatska zajednica županija. Koordinacija županijskih savjeta mladih povezuje kapacitete svih savjeta, harmonizira njihov način rada i povećava uključenost mladih u kreiranje i implementaciju regionalnih politika.

Prilikom svečanog otvorenja, predsjednica Savjeta mladih Osječko-baranjske županije Donna Šimatić istakla je važnost međusobnog umrežavanja savjeta mladih kako bi mogli razmijeniti dobre prakse savjeta mladih koje se mogu primjeniti u vlastitoj lokalnoj sredini. Također, ovom prilikom zahvalila je Županu Ivanu Anušiću, Županijskoj Skuštini, te svim Upravnim tijelima Osječko-baranjske županije na stalnoj podršci u radu savjeta mladih.

Članove Koordinacije na svečanom otvorenju sjednice pozdravio je i poželio im uspješan rad Župan Ivan Anušić koji je tom prilikom istaknuo važnost ambicije mladih ljudi da budu aktivni dionici društvenih događanja, te im dao svoju podršku u svim aktivnostima koje provode na području Županije. Na sjednici je sudjelovalo 10 županijskih savjeta i to predstavnici savjeta iz Dubrovačko-neretvanske, Karlovačke, Međimurske, Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Požeško-slavonske, Sisačko-moslavačke, Varaždinske, Grada Zagreba, kao i domaćina iz Osječko-baranjske županije. Uz predstavnike županijskih savjeta mladih na sjednici su sudjelovali predstavnici Upravnih tijela Osječko baranjske županije, Savjet mladih Grada Osijeka, Savjet mladih Grada Belišća, predstavnica Grada Valpova, te Mario Žuliček ispred Udruge Gradova u Republici Hrvatskoj koji je naglasio da se Udruga Gradova rado uključuje u sve aktivnosti afirmiranja i uključivanja mladih u procese kreiranja politika.

Članovi Koordinacije na sjednici su izabrali novog međunarodnog tajnika, Romana Radonića – predsjednika Savjeta mladih Dubrovačko – neretvanske županije, a pobjednikom natječaja za izradu vizualnog identiteta Koordinacije, koji je organiziran uz potporu Hrvatske zajednice županija, proglašen je Dalibor Šumečki.

Na sjednici je izglasan i program rada za narednih 6 mjeseci, koji uključuje potpisivanje Sporazuma o suradnji Koordinacije i Hrvatske zajednice županija, provođenje njihovih zajedničkih projekata, te aktivnosti kojima će se motivirati predstavnike vlasti na osnivanje savjeta mladih.

S obzirom da Koordinacija okuplja sva županijska savjetodavna tijela mladih koja svojim preporukama i ostalim mogućnostima rada djeluju prema županijama i njihovim institucijama s ciljem zagovaranja prava, potreba i interesa mladih te poboljšanja njihova položaja, uvjereni smo kako će se potpisivanjem navedenog sporazuma znatno doprinijeti poboljšanju uključenosti mladih u procese donošenja odluka, te posredno rješavanju problema mladih – poručili su predstavnici županijskih savjeta mladih.

Nakon službenog dijela uslijedio je obilazak naše županije, pa su tako sudionici sjednice posjetili Kopački rit i Državnu ergelu Lipicanaca u Đakovu.

  


Izdvojeno

Reci što misliš!