Vijesti / Ostalo

Osječko-baranjska županija povećala iznos poticaja za poduzetništvo sa 4,2 na 6,2 milijuna kuna

Osječko-baranjska županija povećala iznos poticaja za poduzetništvo sa 4,2 na 6,2 milijuna kuna

Na internetskim stranicama Osječko-baranjske županije (www.obz.hr) 19. svibnja 2018. godine objavljeno je pet javnih poziva za dodjelu potpora za poticanje razvoja poduzetništva na području županije, ukupne vrijednosti 2.115.000,00 kuna.

Pozivi su otvoreni do utroška sredstava, a najkasnije do 31. listopada ove godine. Riječ je o pet od 13 programskih aktivnosti kojima Županija ostvaruje više od 30 različitih projekata poticanja poduzetništva, za što je ove godine u županijskom proračunu osigurano čak 6,2 milijuna kuna. O objavljenim javnim pozivima danas (21. svibnja 2018. godine) na konferenciji za novinare govorili su župan Ivan Anušić i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Ivana Katavić Milardović.

- Poduzetništvo i obrtništvo potičemo ne samo načelno nego i financijski, što potvrđuje i objava ovih pet javnih poziva. U odnosu na prošlu godine ukupna sredstva za poticanje poduzetništva ove godine povećali smo sa 4,2 na 6,2 milijuna kuna, dakle za dva milijuna kuna, a u narednom razdoblju u skladu s novim okolnosti i dalje ćemo povećavati poticaje onima koji stvaraju novu i dodanu vrijednost. Interes poduzetnika i obrtnika je velik, što znači da imamo ljude koji žele i mogu razvijati svoju djelatnost te zapošljavati. Poticaji koje nude ministarstva, nacionalni fondovi i fondovi Europske unije, kao županijski, gradski i općinski sustavi za poduzetnike trebaju biti prioritet jer značajna sredstva su im sada na raspolaganju te tako mogu olakšati rad. Nadam se da će im ovi županijski poticaji pomoći u funkcioniranju, ali i dati ohrabrenje svima da ustraju u poduzetništvu - rekao je župan Anušić.

Najveći iznos (1,5 milijun kuna) među pet objavljenih odnosi se na javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu potpora za pokretanje, razvoj i unaprjeđenje poslovanja. Njegovi korisnici su trgovačka društva, obrti i zadruge, a namjena je za nabavu alata, strojeva, postrojenja i opreme, kupovinu, izgradnju, rekonstrukciju ili opremanje poslovnih prostora, nabavu računalne opreme. Potpora iznosi do 50 % opravdanih troškova izvršenog ulaganja, najviše do 50.000,00 kuna.

Slijedi javni poziv za dodjelu potpora za promotivne aktivnosti sa 230.000 kuna. Korisnici su subjekti malog gospodarstva, poduzetničke potporne institucije, stručno-poslovne organizacije (komore) i udruge malog gospodarstva i poduzetništva, znanstvene i obrazovne institucije te druge fizičke i pravne osobe, a iznos potpore je do 50 % opravdanih troškova.

Javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu potpora za informiranje i obrazovne aktivnosti omogućava ukupno 225.000 kuna, a korisnici su poduzetničke potporne institucije, stručno-poslovne organizacije (komore) i udruge malog gospodarstva i poduzetništva, znanstvene i obrazovne institucije te subjekti malog gospodarstva, iznos potpore je do 75 % opravdanih troškova, a za oblike edukacije i do 100 % opravdanih troškova).
 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu potpora za razvoj i primjenu inovacija i novih proizvoda odnosi se na 85.000,00 kuna, a korisnici mogu biti subjekti malog gospodarstva, poduzetničke potporne institucije te udruge inovatora i inovatori putem ovih institucija, iznos potpore je do 75 % opravdanih troškova.


Javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu potpora za savjetovanje poduzetnika osigurava 75.000,00 kuna za poduzetničke potporne institucije. Iznos potpore je do 50 % opravdanih troškova.

Kako ističe pročelnica Ivana Katavić Milardović, za razliku od prethodnih godina, potpore se dodjeljuju za troškove namjene nastale prije podnošenja prijave, i to nakon 1. siječnja 2018. godine. Potpore za promotivne aktivnosti do sada su se dodjeljivale temeljem podnesene zamolbe, a od sada će se dodjeljivati temeljem objavljenog javnog poziva.

SiB.hr

 


Izdvojeno

Reci što misliš!