Vijesti / Ostalo

Cijene goriva nastavljaju rasti

Cijene goriva nastavljaju rasti

Cijene goriva nastavile su rasti, pa je jučer na crpkama u Hrvatskoj benzin dosegnuo prosječnu cijenu od 10,22 kune po litri, prema podacima Ministarstva gospodarstva.

Cijena dizelskih goriva iznosila je prosječnih 9,55 kuna po litri. Kako stvari sada stoje, umjerena poskupljenja mogla bi se nastaviti idućih tjedana i mjeseci, ali nitko ne može točno znati gdje će se cijena zaustaviti.

Razlog poskupljenjima je rastuća cijena nafte, koja se jučer popela na 75 do 76 dolara po barelu, i to na londonskom tržištu koje je referentno za Hrvatsku. Cijena nafte je najveća u posljednje tri i pol godine. Od početka ove godine porasla je 15 posto, a u prošlih 12 mjeseci oko 50 posto.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Do kraja godine cijene na londonskom tržištu mogle bi dosegnuti 80 dolara, tvrde analitičari ANZ-a Daniel Hynes i Soni Kumari. Oni vjeruju u rast cijene ponajprije zato što se smanjuje ponuda nafte na svjetskom tržištu. Potražnja istodobno raste, a povećavaju se i geopolitičke napetosti. »Očekujemo da će se razlika između ponude i potražnje na tržištu još više smanjiti u drugoj polovini 2018. godine«, tvrde ti analitičari.

Najviša cijena benzina u Hrvatskoj zabilježena je 2012. godine, kada je nafta u svijetu poskupjela na 112 dolara. Tada je eurosuper 95 stajao 10,25 kuna po litri, a eurodizel 9,68 kuna.

Čini se da razlika u odnosu na današnje cijene benzina nije velika, iako je nafta tada bila daleko skuplja. Međutim, poznato je da cijena benzina na crpkama u Hrvatskoj, kao i u ostalim zemljama, ne ovisi samo o troškovima proizvođača i prerađivača nafte. Na konačnu cijenu benzina najviše utječu porezi, trošarine i ostali nameti po litri goriva, koji su u prošlih šest godina u Hrvatskoj porasli.

SiB.hr
FOTO: Dusko Jaramaz/PIXSELL


Izdvojeno

Reci što misliš!