Vijesti / Ostalo

Aktivno se radi na rješenju problema prijevoza putnika po Slavoniji

Aktivno se radi na rješenju problema prijevoza putnika po Slavoniji

Unatoč mnogim problemima javni cestovni prijevoz putnika koji na području Osječko-baranjske županije provode članice grupacije Arriva; Panturist i APP Požega do daljnjeg ostaje na postojećoj razini, no potrebno je što prije pronaći trajno i svima prihvatljivo rješenje.

Zaključeno je to danas, 12. ožujka 2018. godine, u Osijeku na ponovnom sastanku članova radne skupine sastavljene od menadžera Arrive Hrvatska i županijskih pročelnika, a koji su vodili župan Ivan Anušić i generalni direktor Arrive Dražen Divjak. Tom prigodom upozoreno je da su problemi zbog ukidanja i potom brzog povratka 72 autobusne linije u veljači ove godine dodatni motiv i upozorenje da se žurno traži optimalno rješenje, osobito zbog skore primjene novog Zakona o javnom prijevozu putnika, kao i europske Uredbe o uslugama javnog željezničkog i cestovnog prijevoza putnika koja je na snazi od 2007. godine, a krajnji rok za njenu primjenu je 1. prosinca 2019. godine.

Sudionici sastanka iskazali su potpunu spremnost na suradnju jer su obje strane svjesne velikog izazova i odgovornosti za javni prijevoz i standard građana. Naime, prema novim zakonskim odredbama županije dobivaju ključnu ulogu u određivanju mreže autobusnih linija, a prijevoznici moraju osigurati ekonomsku isplativost rada, i to treba usuglasiti u regiji koja je suočena s velikim valom iseljavanja, u kojoj npr. autobusni prijevoz ove školske godine koristi 10 posto manje učenika, a na jesen se očekuje još veće smanjenje. Ključnim tako ostaje pitanje iz kojih izvora će se financirati minimalna mreža prijevoza putnika jer županije, gradovi i općine na području Slavonije i Baranje to nipošto ne mogu, pa je jedini izlaz očito u državnim subvencijama.

- Predstavnici Arrive spremni su maksimalno pomoći u definiranju linija i ekonomske cijene prijevoza te traženju modela plaćanja. Sugeriramo da se u Hrvatskoj primjeni model koji koristi Slovenija – rekao je Divjak.

Župan Anušić je naglasio da radna skupina nastavlja pripreme za uspješnu primjenu novog sustava javnog prijevoza te da je izgledan dogovor prijevoznika i županijskih službi oko gotovo svih pitanja, osim - modela sufinanciranja, u što se mora uključiti Vlada Republike Hrvatske.

Zaključeno je da se već narednih dana prijedlog rješavanja ovog problema predloži ministru mora, prometa i infrastrukture Olegu Butkoviću i njegovim suradnicima, a župan Anušić će pozvati i ostala četiri slavonska župana da podrže inicijativu te odazovu se na sastanak u Zagrebu. 

  

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Izdvojeno

Reci što misliš!