Vijesti / Ostalo

Prijelazno rješenje za prijevoz putnika traži se kroz Projekt Slavonija

Prijelazno rješenje za prijevoz putnika traži se kroz Projekt Slavonija

Na poziv župana Osječko-baranjske županije Ivana Anušića danas, 21. veljače 2018. godine, u Osijeku je održan sastanak o rješavanju problema javnog prijevoza putnika na području ove županije.

Bio je to nastavak razgovora započetih nakon odluke prijevozničke tvrtke Panturist, članice Grupe Arriva, o ukidanja dijela putničkih linija te njihovoj ponovnoj uspostavi za samo dva dana, ali nakon intervencije župana Anušića, ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Olega Butkovića i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, te sastanka istih sudionika prošlog tjedna u Zagrebu. Sastanku su bili nazočni predstavnici Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture državna tajnica za promet Nikolina Brnjac, pomoćnik ministra Mario Madunić i voditelj Službe Damir Šoštarić, zatim generalni direktor Arriva Hrvatska Dražen Divjak, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić i direktor Sektora za razvoj Mirko Franović, predsjednik Uprave HŽ Putnički prijevoz Željko Ukić, predstavnica HGK Županijske komore Osijek Snježana Babić te župan Ivan Anušić sa suradnicima.

U raspravi je upozoreno da su se nepovoljna demografska kretanja na području Osječko-baranjske županije odrazila i na organiziranje i ekonomsku isplativost javnog prijevoza putnika. Ponovljeno je da se problem godinama ignorirao te je kulminirao ukidanjem 72 autobusne linije 5. veljače te njihovom povratku već 7. veljače nakon niza sastanaka te intervencije sa županijske i nacionalne razine. Tada je dogovoreno da će se na novim sastancima svih odgovornih za ovu problematiku pokušati naći barem privremeno rješenje jer se sredinom ove godine očekuje stupanje na snagu novog Zakona o javnom prijevozu putnika.

Na sastanku je direktor Arrive Divjak naglasio spremnost ove prijevozničke grupacije na traženje kompromisnog i na ekonomskim osnovama održivog rješenja u prijaznom razdoblju do početka primjene uredbe i novog zakona, u čemu je također spreman pomoći. Naime, prema novom zakonskom prijedlogu organizacija prijevoza putnika, utvrđivanje voznog reda i potpisivanje ugovora s prijevoznicima spušta se na razinu županija, a to će izazvati niz novih i otvorenih pitanja, osobito iz kojih izvora pokriti troškove linija za prometno izolirana i slabo naseljena ruralna područja. Predstavnici HŽ-a iskazali su spremnost za revitalizaciju voznih linija vlakova te kolodvora i druge infrastrukture koja je potpuno devastirana na području ove županije.

Sudionici sastanka zaključili su stoga da se prijelazno rješenje treba tražiti i u okviru Projekta Slavonija, Baranja i Srijem te na taj način osigurati održavanje postojećih linija, ali i financijsku isplativost za prijevoznike. Uz to već narednih dana formirat će se radna skupina u kojoj će biti predstavnici Osječko-baranjske županije, Grupacije Arriva, Hrvatskih željeznica i Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture. Njihov zadatak je provođenje priprema za primjenu uredbe o putničkom prijevozu na području Osječko-baranjske županije.

Župan Anušić zaključio je da u traženju i privremenog i trajnog rješenja uvijek na prvom mjestu moraju biti putnici kojim se moraju osigurati sigurni, primjereni i prihvatljivi uvjeti prijevoza.

   


Izdvojeno

Reci što misliš!