Vijesti / Ostalo

Suvremene tehnologije za poboljšanje nastave u slavonskim školama i fakultetima

Suvremene tehnologije za poboljšanje nastave u slavonskim školama i fakultetima

Tehnologija je pronašla plodno tlo među školskim klupama u svrhu učenja na daljinu te razmjene informacija ideja i iskustava među školama i drugim institucijama.



Kako bi učenici mogli spoznati na što realniji način kako je studirati kemiju, profesorice Kristina Kristek i Vesna Dobrijević iz Gimnazije Vukovar te Mirta Matanić iz Gimnazije „Matija Mesić“ iz Slavonskog Broda osmislile su videokonferencijski sat u suradnji sa studenticama Reom Miletić i Ana Plasajec te njihovim mentoricama Nikolinom Filipović i Jelenom Brdarić s Odjela za kemiju iz Osijeka na temu Destilacije vodene otopine modre galice.

Studentice su prezentirale postupak destilacije od samog sastavljanja aparature, detaljnog opisa svih koraka tijekom pripreme, pa sve do samog očitavanja temperature prilikom formiranja prve kapi destilata. Osim samoga izvođenja pokusa učenicima je predstavljena i virtualna šetnja kroz laboratorij i upoznavanje s osnovnim dijelovima laboratorija. Učenici su tijekom cijelog sata bili u mogućnosti komunicirati sa studenticama, ali i učenicima iz druge gimnazije o ovoj temi. Cilj ovako organiziranog sata bio je podići razinu kvalitete školskog obrazovanja te osuvremeniti i oplemeniti nastavni proces.

Odjel za kemiju ima vrhunski opremljene laboratorije te svojim studentima nude kvalitetan program edukacije. Jedan od ciljeva koji navode na fakultetu je „Održati visoki nivo komunikacije s najširom publikom u cilju popularizacije kemije“. Ovom je suradnjom to zbilja i potvrđeno. Naime, ovo je već drugi u nizu Skype tj. konferencijskih sati održanih između Gimnazije Vukovar i Odjela za kemiju, a u planu je, kako navode vukovarske profesorice, da svake godine bude održan bar jedan takav sat i to u suradnji s drugim školama u regiji ili šire.

Ovakav oblik nastave moguć je u obje gimnazije zahvaljujući opremi koju su škole dobile u CARNet-ovu pilot projektu e-škole.

   


Izdvojeno

Reci što misliš!