Vijesti / Ostalo

Dvorac u Vladislavcima opet ide u prodaju, ali po novoj cijeni

Dvorac u Vladislavcima opet ide u prodaju, ali po novoj cijeni

Do 2009. godine u dvorcu na ulazu u Vladislavce iz smjera Hrastina bile su liječničke ordinacije i ljekarna, no Dom zdravlja Osijek tada ih preseljava u nove prostore u središtu sela. Napušteni dvorac ubrzo ostaje bez ograde, stolarije, instalacija, čak i dijela krova, okoliš se ne uređuje, raslinje prekriva znatan dio prostora.

Općinska uprava od tada pokušava naći novi sadržaj za dvorac, u dva navrata je ponuđen na prodaju, no devet godina ništa se nije promijenilo, osim što je u sve lošijem stanju. Načelnik Marjan Tomas i njegovi suradnici stoga su pomoć zatražili od župana Ivana Anušića, koji je danas (13. veljače 2018. godine) u Vladislavcima održao radni sastanak. Prva i središnja tema bila je upravo budućnost dvorca.

- Prema procjeni iz 2015. godine vrijednost dvorca je 1,2 milijuna kuna, no na javni poziv za kupovinu nitko se nije javio. Dom zdravlja Osijek i Ljekarne Srce – Ljekarne Osječko-baranjske županije su suvlasnici, no objekt ne namjeravaju koristiti, pa tražimo pomoć Županije da ga spasimo od daljnjeg propadanja – rekao je Marjan Tomas.

Na prijedlog župana napravit će se nova procjena vrijednosti dvorca te ponovno ponuditi za prodaju. Ukoliko se ne nađe kupac, tražit će se novo rješenje, a u međuvremenu vlasnici dvorca moraju osigurati uređenje njegova okoliša barem jednom godišnje te ga zaštititi od daljnjih krađa i uništavanja.

- Osječko-baranjska županija aktivno sudjeluje u realizaciji razvojnih projekata svih općina i gradova na svom području, pa tako i Općine Vladislavci koja ima skromne resurse, ali načelnik i njegovi suradnici vrlo dobro rade. Načelnik ima inicijative, zna svoj posao i kada treba zna zatražiti pomoć županije i ministarstava. Već sutra u Zagrebu ćemo razgovarati s čelnicima Hrvatskih voda o projektu odvodnje Vuka – Vladislavci – Beketinci, projektu koji pokriva tri općine i sedam naselja – dodao je župan Anušić.

Općina Vladislavci može očekivati pomoć Županije i u sufinanciranju kupovine vozila za DVD Hrastin te izgradnji kuće oproštaja u Dopsinu. Župan Anušić je najavio i novi način sufinanciranja kapitalnih projekata u Županiji.

- Do sada je bila praksa da Županija raspiše javni natječaj za sufinanciranje kapitalnih projekata na području općina i gradova, naravno svi se jave i svatko dobije po malo, 10 do 20.000 kuna, što ne omogućava realizaciju projekta. Od sada želimo konkretne projekte konkretno pomoći, pa je potrebno da sve jedinice lokalne samouprave odrede prioritete, a Županija će ih znatnije pratiti. U četverogodišnjem mandatu želim realizirati barem jedan kapitalni projekt u svakoj općini i gradu – pojasnio je župan.

Čelnici Vladislavaca zahvalili su županu na spašavanju putničkih linija, a i obostrane je pohvaljeno provođenje projekta besplatne školske kuhinje u Vladislavcima. U mjesnoj školi svi učenici imaju besplatan, a ponekad i topao ručak te se županijski projekt može u potpunosti provesti. Dapače, Općina je do sada osiguravala novac za prehranu sve djece, a uključivanjem Županije u taj proces ostat će joj oko 100.000 kuna što će se preusmjeriti za nabavku školskih udžbenika.

Župan i načelnik potom su obišli novootvoreno Bioplinsko postojenje Hrastin, trenutno najveću privatnu investiciju (12 milijuna kuna) na području Općine Vladislavci.

SiB.hr

 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Izdvojeno

Reci što misliš!