Vijesti / Ostalo

Iako je sredina zime, borba s komarcima već počinje

Iako je sredina zime, borba s komarcima već počinje

Iako su tek prvi dani veljače, već sada je vrijeme za početak borbe protiv komaraca, najneugodnijih letećih napasnika tijekom ljetnih mjeseci na području cijele Osječko- baranjske županije.

Na sastanku Kolegija župana stoga je danas, 6. veljače 2018. godine, doneseno Rješenje o osnivanju županijskog povjerenstva za koordinaciju sustava kontrole komaraca, a župan Ivan Anušić imenovat će 13 članova Povjerenstva, i to stručnih osoba iz Županije, Odjela za biologiju Sveučilišta J. J. Strossmayera, Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka, općina Bilje, Petrijevci i Antunovac te Parka prirode Kopački rit.

Njihovi zadaci su provedba odgovarajuće analize stanja i pojavnosti komaraca te kreiranje načina poboljšanja sustava kontrole komaraca, izrada strategije i koordiniranje aktivnosti svih sudionika uključenih u provedbu kontrole komaraca (jedinica lokalne i područne samouprave, monitoringa komaraca, izvođača i nadzora tretmana suzbijanja te pučanstva), suradnja sa središnjim državnim tijelima, nacionalnim i međunarodnim institucijama, organizacija radionica, okruglih stolova, skupova i slično, izvješćivanje jedinica područne i lokalne samouprave o planovima, realiziranim mjerama i njihovim učincima, promoviranje djelovanja sustava kontrole komaraca široj javnosti i lokalnim dužnosnicima te provedba trajnog informiranja i educiranja šire javnosti o mjerama prevencije i suzbijanja komaraca načinima aktivnog participiranja stanovništva.

Podsjećamo, Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj u Osijeku 1. prosinca 2017. godine donijela je zaključak u vezi problematike dezinsekcije komaraca u Parku prirode Kopački rit, što znači da se potpora za rješavanje ovog problema napokon može očekivati i s nacionalne razine, osobito kada se pokaže snažna inicijativa s razine Županije, što je upravo pokrenuto. Naime, Hrvatska ima detaljno razrađenu zakonsku legislativu, prvenstveno kroz Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i Zakon o komunalnom gospodarstvu s pratećim podzakonskim propisima, za provedbu svih potrebnih mjera na lokalnoj razini kojima bi se osiguralo sustavno, cjelovito, planirano i organizirano suzbijanje komaraca. Međutim, od ukupno 7 gradova i 35 općina na području Osječko-baranjske županije većina uopće ne provodi organizirani neprekidni program suzbijanja komaraca, i to zbog nepoznavanja problematike i niskog rangiranja javnozdravstvenih prioriteta, a ponajviše zbog nedostatka financijskih sredstava.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na području Županije jedino Grad Osijek neprekidno provodi višegodišnji organizirani program suzbijanja komaraca, a od 2015. godine i Općina Čepin. Pojedine jedinice lokalne samouprave mjere suzbijanja komaraca provode samo djelomično, primjerice Bilje, Beli Manastir, Antunovac, Erdut i Vuka. Naravno, kontrola komaraca ima smisla jedino ukoliko se provodi kao cjeloviti, višegodišnji, organizirani i neprekidni program, a pojedinačne akcije tretiranja imaju vrlo nizak učinak u odnosu na uloženi novac te se mogu smatrati i ekonomski neopravdanima.

Dodatni motiv za sustavan i dugoročan program kontrole komaraca, uz njihovu ekstremno visoku brojnost i postojanje više generacija tijekom godine, svakako je njihova sposobnost prenošenja uzročnika brojnih i vrlo opasnih zaraznih bolesti, malarije, Dengue groznice, žute groznice, arbovirusnih groznica i slično, što je ozbiljan javnozdravstveni problem, svakako je i činjenica da je u Hrvatskoj posljednjih desetak godina prisutan azijski tigrasti komarac, koji je u prirodi dokazani prijenosnik Dengue virusa. U Osječko-baranjskoj županiji taj komarac otkriven je na dvije lokacije, i to 2013. godine na jednoj, a 2014. godine na drugoj.

Osječko-baranjska županija stoga u suradnji sa strukom sada želi odgovorno sudjelovati u organizaciji provođenja programa kontrole komaraca i uspostavljanja programa u gradovima i općinama prema već poznatim svjetskim standardima te kontrole. Osim javno zdravstvenih razloga, potrebno je to i zbog činjenice da Osječko-baranjska županija ima veliki potencijal za razvoj različitih oblika kontinentalnog turizma, a problem komaraca osjeća se i u poljoprivredi i preradbenoj industriji, posebno stočarstvu jer komarci, primjerice, uzrokuju neugodu životinjama, smanjeni prinos mlijeka i prijenos različitih bolesti.

SiB.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!