Vijesti / Ostalo

Ponovo autobusom iz Osijeka do Mađarske, ali tek za dvije godine!

Ponovo autobusom iz Osijeka do Mađarske, ali tek za dvije godine!

U Osijeku se održava dvodnevna konferencija „Mogućnosti suradnje u mađarsko-hrvatskom regionalnom razvoju“ koju organizira Europska grupacija za teritorijalnu suradnju Pannon EGTC.

EGTC je jedan od instrumenata za jaču prekograničnu suradnju, prevladavanje administrativnih i zakonskih ograničenja te promicanje teritorijalne suradnje, koji dopušta javnim tijelima iz različitih država članica da se okupljaju pod novim entitetom s punom pravnom osobnošću.

U središtu skupa su mogućnosti projekata za područja uz rijeku Dravu. Razgovara se o projektima u turizmu te boljoj prometnoj povezanosti, graničnim prijelazima, cestama, javnom prijevozu... Jedan od konkretnih rezultata, izdvojeno je na skupu, bit će ponovo uspostavljanje autobusne linije između Osijeka i Pečuha.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Do realizacije toga moglo bi se čekati čak dvije godine, a autobusi koji bi vozili tom linijom vozili bi na biodizel ili na struju, što dodaje ekološku komponentu čitavom projektu. Međutim, od željezničkih linija još uvijek – ništa, jer ga Hrvatske željeznice, kao i Mađarske željeznice, drže neisplativim.

- Potencijali Osječko-baranjske županije su izuzetno veliki, a ova Konferencija je prigoda za razgovor kako ih bolje iskoristiti, osobito potencijale koje imamo u kontinentalnom turizmu i prometnoj povezanosti koja umjesto prednosti postaje izuzetno veliki problem. Nastojat ćemo naći rješenja za poboljšanje javnog prijevoza, prije svega uspostaviti redovite autobusne veze između Osijeka i Pečuha, zatim za povećanje broja graničnih prijelaza, izgradnju cesta i autoceste te ostalih mogućnosti da unaprijedimo našu prekograničnu suradnju. Mađarska i Hrvatska imaju vrlo slične potencijale, probleme i ciljeve, pa i po tomu možemo određene projekte postaviti kao prioritetne te ih početi realizirati – rekao je na konferenciji župan Ivan Anušić.

U Pannonu ističu mogućnosti koje otvaraju sredstva iz različitih EU fondova za regionalni razvoj a među projektnim idejama su otvaranje regionalnih ureda Pannona i u Sloveniji i Hrvatskoj te utemeljenje jedinstvene turističke regionalne zone uz rijeke Dravu i Muru.

SiB.hr

 


Izdvojeno

Reci što misliš!