Vijesti / Ostalo

Dubrovačko-neretvanska županija opet išarana uvrijedljivim porukama protiv policajaca iz Slavonije

Dubrovačko-neretvanska županija opet išarana uvrijedljivim porukama protiv policajaca iz Slavonije

Pi**e slavonske, ACAB (akronim slogana na engleskom “Svi policajci su gadovi”), Stop Slavoncima i slični natpisi niknuli su preko noći u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, piše 24sata.

Išarani su pješački prijelazi, autobusna stajališta, prometnice... Čitatelj koji je poslao fotografija na 24sata primjetio ih je na bar 20-ak lokacija u Dubrovniku i okolici.

Nije ovo prvi primjer nesnošljivosti stanovnika krajnjeg juga Hrvatske prema policajcima iz Slavonije. Na ljeto 2013. u Cavtatu i Grudama osvanuli su grafiti 'Ovo je Cavtat, ne Slavonija!', povod je bio isti kao i ovaj put.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

MUP po završetku Policijske akademije,  policajce šalje našu najudaljeniju policijsku upravu u ispomoć lokalnoj policijskoj upravi, posebice u turističkoj sezoni. Oni se često bune na loše uvjete života.

Priopćenjem je reagiralo i Ministarstvo unutarnjih poslova:

"Policijski službenici Policijske postaje Gruda, tijekom obilaska terena, na nekoliko lokacija na području Konavala tijekom proteklog tjedna uočili grafite uvredljivog i neprimjerenog sadržaja. Na mjestu događaja obavljen je očevid, a obilaskom šireg područja nisu zatečene osobe koje se dovode u vezu s ispisivanjem neprimjerenih grafita. O samom događaju obaviješteno je komunalno redarstvo sa zamolbom da izbrišu uvredljive grafite.  Obzirom da se u konkretnom slučaju radi o prekršaju iz čl. 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira policija provodi izvide u cilju utvrđivanja osobe ili osoba koje su odgovorne.

Oko 25 posto policijskih službenika Policijske uprave dubrovačko-neretvanske je s područja drugih policijskih uprava, najvećim dijelom s područja Slavonije. Tijekom turističke sezone na ispomoć iz drugih policijskih uprava, u prosjeku, dođe oko 50 policijskih službenika.

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova osigurava smještaj za sve policijske službenike koji su na rad raspoređeni u ovu policijsku upravu ili su tu došli kao ispomoć tijekom turističke sezone. Smještaj je osiguran u tri smještajna objekta, odnosno objektu „Mladost“ u Kuparima, koji raspolaže sa 74 dvokrevetne sobe i 10 apartmana u koje je moguće smjestiti 168 korisnika, međutim, usluge smještaja koristi 65 policijskih službenika, zatim Dom policije „Ivica Rilović“ na Grudi koji ima 12 apartmana koji su opremljeni kuhinjama, koji koristi 16 policijskih službenika i objekt Intervente jedinice u Platu koji raspolaže jednokrevetnim, dvokrevetnim i trokrevetnim smještajnim jedinicama za 30 policijskih službenika, koje usluge smještaja trenutno koristi 15 policijskih službenika.  

Napominjemo da je objekt „Mladost“ u Kuparima visoko kategoriziran objekt izgrađen 2017. godine koji korisnicima za naknadu od 400 kuna, osim smještaja, nudi i tri topla obroka.  

Ministarstvo unutarnjih poslova ne subvencionira plaćanje podstanarskog smještaja obzirom da navedeni smještajni kapaciteti nisu u potpunosti popunjeni, odnosno popunjeni su samo 40%.  

Dio policijskih službenika, odnosno njih 30-ak, koji su na rad raspoređeni u ustrojstvenim jedinicama na području Dubrovnika koristi usluge prehrane u ugostiteljskom objektu na području Dubrovnika. Radi se o jednom toplom obroku dnevno koje troškove subvencionira lokalna samouprava, odnosno Grad Dubrovnik.  

Županija dubrovačko-neretvanska, čije područje potpada u nadležnost Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, županija je sa visoko razvijenim turizmom te se iz navedenog razloga PU dubrovačko-neretvanska već godinama suočava s problemom niskog odnosno minimalnog interesa domaćeg stanovništva za obavljanje zanimanja policijskog službenika.

Iz navedenog razloga Ministarstvo unutarnjih poslova na rad u navedenu policijsku upravu raspoređuje policijske službenike iz drugih dijelova Hrvatske, najviše iz Slavonije. Ministarstvo unutarnjih poslova i Policijska uprava dubrovačko-neretvanska u suradnji sa lokalnom zajednicom poduzimaju sve kako bi policijskim službenicima upućenim iz drugih dijelova Hrvatske osigurali maksimalne uvjete za nesmetano obavljanje policijskih zadaća."

SiB.hr

 


Izdvojeno

Reci što misliš!