Vijesti / Ostalo

Slavonci su najveći rudari kripto valuta u Hrvatskoj

Slavonci su najveći rudari kripto valuta u Hrvatskoj

Zasigurno nema onoga tko u posljednje vrijeme nije čuo za bitcoine, odnosno jednu od vrsta modernog "novca", točnije kriptovalute. Prema pisanju Poslovnog.hr, upravo Slavonci su najveći kripto rudari u Hrvatskoj.

Kako kaže Marko Lekić iz tvrtke HG spot, najveća potražnja za kripto-rudarskom opremom je u Slavoniji. Dalmacija i ostatak Hrvatske tu bilježe mnogo manje interesa dok u Osijeku i Vinkovcima prodaja grafičkih kartica se udvostručila u odnosu na godinu prije i tamo je najveća potražnja.

Upravo specijalizirane grafičke kartice glavni su alat za rudanje kripto-valuta. Sami trgovci u trgovinama informatičkom opremom o tome nisu posebno razgovorljivi, u većini slučajeva sve takve kartice, a cijene su im od petsto do tisuću eura, ili su rasprodane ili se rasprodaju isti dan kad dođu u skladišta. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Razmišljali smo ponuditi specijalizirane strojeve za rudarenje s više grafičkih kartica, ali nisam siguran da ćemo to doskora moći, jer je potražnja za karticama tolika da ih prodamo isti dan čim stignu od proizvođača", kaže Lekić.

Za one neupućene, osim što kripto-valute možete kupiti, kripto-valute možete i rudariti, odnosno kopati. To je dugotrajniji proces u kojem ustupate vašu opremu, a prvenstveno grafičku karticu za rješavanje složenih matematičkih zadataka. Moderni rudari za njihovo rješavanje nagrađeni su u kriptovaluti koju 'kopaju'.

SiB.hr

Foto: Borna Filić/Pixell 

   

   


Izdvojeno

Reci što misliš!