Južina prijeti mesu u pušnicama

Južina prijeti mesu u pušnicama

pusnica

Siječanj, tradicionalno najhladniji mjesec u godini, ove godine s temperaturama više naliči travnju. Na natprosječnu toplinu reagirala je priroda preranim buđenjem biljnog i životinjskog svijeta, što se negativno odražava na poljoprivrednu proizvodnju.

Posebno na mukama su proizvođači mesa iz domaćih pušnica. Suhomesnato blago u pušnicama može podnijeti do 15-ak stupnjeva, no sve preko toga je vrlo rizično. Najveći problem je vlaga, pa mnogi proizvođači svoje meso štite ventilatorima.

Idealna temperatura za sušenje mesa bila bi oko 5-6 stupnjeva, a ovakve natprosječne temperature najlošije podnose proizvodi poput kulena i šunki zbog svoje veličine.

Posljedice južine vlasnici mesa vidjeti će tek kad razrežu prvi kulen ili šunku.

SiB.hr
FOTO: Ivica Galović/PIXSELL

 




Pratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr

Najave događaja