Vijesti / Ostalo

''Bebinu prvu torbu'' od sada će dobivat sve majke novorođene djece

''Bebinu prvu torbu'' od sada će dobivat sve majke novorođene djece

Uručenjem torbi s potrepštinama za majke i tek rođene bebe danas, 28. prosinca 2017. godine, počeo je novi projekt Osječko-baranjske županije, projekt "Bebina prva torba". Torbe je primilo 20-ak majki koje su sa svojim bebama trenutno na odjelu Klinike za ginekologiju i opstreticiju Kliničkog bolničkog centra Osijek, a uručio ih je župan Ivan Anušić.

- "Bebina prva torba" je zajednički projekt Osječko-baranjske županije i Ljekarne Srce - Ljekarne Osječko-baranjske županije. Nakon rođenja bebe svaka majka od sada će dobiti torbu s preparatima koji su potrebni u prvim danima nakon rođenja djeteta – rekao je župan Anušić prilikom posjete Klinici te dodao:

- Svi političari u zadnjih desetak godina pričaju o natalitetu i lošoj demografskoj slici, a kada dođete u rodilište vidite uništene podove i druge loše uvjete za majke i bebe te da rođenje djeteta umjesto krasnog obiteljskog događanja može biti i obiteljska drama. Zato smo kao županija odlučili pomoći uređenje ovog dijela KBC-a. S 200.000 kuna već smo financirali uređenje podova, a u dogovoru s ravnateljem nastavit ćemo i druge zahvate, na primjer uređenje sanitarnih čvorova i nabavku novih kreveta jer je postojećima rok trajanja davno potrošen.

Osječko-baranjska županija nije osnivač KBC-a te formalno nema obvezu financiranja i pomaganja njenog rada, međutim aktualna županijska uprava na čelu sa županom Anušićem odlučila je pomoći uređenje više odjela. Uz Kliniku za ginekologiju, već je donesena i odluka o izdvajanju 500.000 kuna potrebnih za uređenje operacijske dvorane Zavoda za liječenje boli, a projekti suradnje nastavit će se kako bi se poboljšali uvjeti na svim odjelima. Ravnatelj KBC-a Osijek doc. dr. sc. Željko Zubčić ističe da je za kompletnu obnovu Klinike za ginekologiju i opstreticiju potrebno oko 30 milijuna kuna, što se planira osigurati iz strukturnih fondova EU.

Godišnja vrijednost projekta "Bebina prva torba" iznosi oko milijun kuna, s time da je vrijednost jedne torbe oko 400,00 kn, a od sada će je dobivati sve rodilje.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nažalost, broj beba se zadnjih godina smanjuje. Tako je u 2016. godine u Osijeku rođeno 2.004 djece, a do 28. prosinca ove godine 1.953 djece, pa se i uvođenjem ovog u biti malog projekta želi stvarati pozitivnije ozračje za povećanje nataliteta. U poklon torbi nalaze se preparati potrebni za majku i dijete u prvim danima bebina života kao što su blazinice, vlažne maramice, dječja mast galenskog laboratorija, krpice za pranje i brisanje lica i tijela, tetra pelene, baby kapi, set za njegu pupka i drugo.

SiB.hr
FOTO: Davor Javorović/PIXSELL

 


Izdvojeno

Reci što misliš!