Vijesti / Ostalo

Županija uručila stipendije za darovite učenike i studente, deficitarna i osobito za STEM zanimanja

Županija uručila stipendije za darovite učenike i studente, deficitarna i osobito za STEM zanimanja

Osječko-baranjska županija odobrila je stipendije za 65 darovitih učenika i 30 darovitih studenata te 22 stipendije za učenike i 30 za studente koji se obrazuju za deficitarna i STEM zanimanja za 2017./18. školsku, odnosno akademsku godinu. Izbor stipendista obavljen je nakon javnog natječaja i prema propisanim kriterijima, a ugovore je svim učenicima i studentima jučer, 21. prosinca 2017. godine, uručio župan Ivan Anušić.

Učenici dobivaju stipendiju u iznosu od 450,00 kuna mjesečno u trajanju od 10 mjeseci za jednu školsku godinu, a studenti 1.000,00 kuna mjesečno za akademsku godinu.

- Dodjela stipendija je jedan od načina kojima Osječko-baranjska županija nastoji motivirati mlade na učenje, olakšati i poticati njihovo usavršavanje, ali i utjecati na njihove odluke hoće li ostati u Hrvatskoj. Po prvi puta dodjeljujemo i stipendije za STEM zanimanja, zanimanja budućnosti kao što su CNC operateri, elektroničari, magistri i specijalisti struke u području strojarstva, računarstva, elektrotehnike i grafičke tehnologije. Zbog nedostatka radnika određenih profila Vlada Republike Hrvatske je odobrila uvoz 30.000 radnika deficitarnih zanimanja, što je dodatni razlog da u Osječko-baranjskoj županiji pokušavamo taj problem rješavati i odobravanjem stipendija. Ove školske i akademske godine izdvajamo 1,3 milijun kuna za tu namjenu te se nadamo da će se uz ostale aktivnosti i njima napraviti iskorak za bolju budućnosti mladih. Naravno, i dalje potičemo izvrsnost i darovitost - rekao je župan Anušić prilikom uručenja ugovora.

Županijskim stipendistima, kao i njihovim roditeljima koji su nazočili svečanosti, župan je poručio da je odlazak mladih u inozemstvo najveća tragedija za Hrvatsku.

- Mlade pozivam da ostanu i izbore se za svoj životni prostor, neka ne dopuste drugima da njima manipuliraju i određuju njihovu sudbinu. Iseljavanje mladih se mora zaustaviti jer je na njima budućnost. Oni nisu opterećeni odnosima iz prošlosti, otvoreno razmišljaju, znaju primjenjivati moderne tehnologije, razumiju što donosi budućnost, pa im poručujem da shvate svoju ulogu u budućnosti Hrvatske i zadaću da njihova djeca za 15-20 godina ne moraju odlaziti. Mi sada pokušavamo njih zadržati, ispravljamo pogreške koje su se radile u prošlosti, no brzo će i oni donositi odluke. Hrvatska je zbog rata izgubila jednu generaciju, puno je mladih poginulo da bi Hrvatska bila bolja, ljepša i prosperitetnija, pa ne smijemo dozvoliti da zbog trenutne situacije izgubimo još jednu generaciju – zaključio je župan.

Osječko-baranjska županija je od sada za stipendije darovitim učenicima i studentima izdvojila 21.855.591,40 kuna iz županijskog proračuna.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

SiB.hr

 


Izdvojeno

Reci što misliš!