Vijesti / Ostalo

U Bijelom Brdu u rad puštena milijun eura vrijedna tvornica hladno prešanih ulja

U Bijelom Brdu u rad puštena milijun eura vrijedna tvornica hladno prešanih ulja

Pritiskom na prekidač župan Ivan Anušić danas  i formalno je pustio u rad pogon za proizvodnju ekoloških hladno prešanih ulja tvrtke BB OIL d.o.o. Bijelo Brdo, greenfield investicije u Općini Erdut.

Osnivanje društva BB OIL d.o.o. inicirala je grupa entuzijasta - prehrambenih tehnologa, ekonomista, geodeta, sociologa – koji su uvidjeli da na (svjetskom) tržištu postoji potražnja za proizvodima kao hladno prešano ulje od ekoloških sirovina. Unatoč nizu administrativnih prepreka („neke potvrde morali smo tražiti i 3-4 puta od iste institucije“) za dvije godine na ledini je izrasla tvornica, u kojoj je probna proizvodnja već obavljena, a završetkom mlina bit će završen cijeli pogon. Investicija u vrijednosti oko milijun eura financirana je privatnim kapitalom, i to uglavnom tvrtke GEOprem d.o.o. Osijek te dvije privatne osobe.

- BB Oil je primjer odlične investicije, investicije u središnju djelatnost naše poljoprivredne regije. Ona ujedno pokazuje smjer u komu treba ići naš razvoj, a to je proizvodnja hrane za što imamo izuzetno snažan potencijal, a sirovina je najmanji problem. Sada zajedno moramo poraditi na razvoju tržišta, ali i to se može riješiti. Očekujem nastavak oporavka osječko-baranjskog gospodarstva, a niz projekata koje smo najavili i koje provodimo dat će vjetar u leđa upravo ovakvim investicijama. Naše gospodarstvo je u zamahu i taj trend se ne smije ispustiti nego ga svi zajedno moramo poticati kako bi se i drugi poduzetnici odvažili te krenuli u investicije. Osječko-baranjska županija i Vlada RH imaju niz mjera potpora, Županija ih je za 2018. godinu već povećala u odnosu na ranije, a još ćemo ih povećati ukoliko bude potrebno te raditi i na drugim mjerama za jačanje gospodarstva – rekao je župan Anušić na svečanom otvaranju tvornice.

U ime najvećeg investitora, predsjednik Uprave BB Oil-a Slavko Vukadinović ističe da u proizvodnji nema nikakvih ostataka. Riječ je o čistoj ekološkoj proizvodnji gdje je ulje prva frakcija, druga je brašno i treća pelet koji ide u stočnu hranu. Posebno pohvaljuje Općinu Erdut na čelu s načelnikom Jugoslavom Vesićem za izrazito dobru suradnju.

Dobro smo prihvaćeni i ugodno se osjećamo u ovoj sredini. Svi ljudi u Općini Erdut su bili kooperativni od samog početka. Odmah su nam osigurali lokaciju s uređenom infrastrukturom, a odličan je i glavni izvođač – ističe Vukadinović, uz koga Upravu tvrtke čine Lidija Ambroš i Stjepan Komar.

Predstavnici BB Oil-a potpisali su o i ugovor o poslovno-tehničkoj suradnji s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom iz Osijeka, što je dodatno jamstvo kvalitetno rada. Naime, ova tvornica koncipirana je u skladu s rastućom svijesti o konzumaciji zdravih namirnica iz organske proizvodnje, pa su se orijentirali isključivo na preradu ekološki proizvedenih, certificiranih uljarica i orašastih plodova pogodnih za takav način prerade. To su suncokret, lan, konoplja, uljana repica, lješnjak, orah, badem te u perspektivi grožđana koštica. Metodom hladnog prešanja, bez ikakvih dodataka, kao rezultat se osim ulja, pojavljuje oduljena pogača sirovine, koja se melje u brašno te kao bezglutenski dodatak obogaćuje zdravi obrok. Pogače uljane repice i suncokreta ostaju u obliku peleta te kao takve služe za ishranu ekološki uzgojene stoke. Proces proizvodnje je zaokružena cjelina, u skladu s brigom o zaštiti okoliša.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tekst i foto: obz.hr

 


Izdvojeno

Reci što misliš!