Vijesti / Ostalo

Najljepše o Hrvatskoj pisali slovački i britanski novinari

Najljepše o Hrvatskoj pisali slovački i britanski novinari

U kategoriji nagrade za najbolji tiskani materijal, grand prix Zlatnu penkalu i plaketu zahvalnicu, dobio je slovački novinar Milan Krupčik, dok je nagrada za najbolju radio i TV emisiju uručena Britankama Maggi Gibson i Jannine Waddell s BBC-ja. Ostalim novinarima, a nominirano ih je 35, pripala je manja statueta Zlatna penkala i prva hrvatska penkala. Niko Bulić, direktor Glavnog ureda HTZ-a, zahvalio je inozemnim novinarima na njihovom doprinosu u promidžbi hrvatskog turizma. Novinari diljem svijeta godišnje o hrvatskom turizmu objave reportaža po svjetskim pravilima komercijalno vrijednih oko 180 milijuna eura, četiri puta više nego što iznosi godišnji budžet HTZ-a.

Ovogodišnji domaćin Zlatne penkale, Turistička zajednica Osječko–baranjske županije, organizirala je i boravak inozemnih novinara u Slavoniji i Baranji. Bulić ističe kako taj odabir nije slučajan jer posljednjih godina Hrvatska osnažuje aktivnosti na razvitku kontinentalnog turizma, a u tome najbolje rezultate postiže upravo Osječko-baranjska županija te povlači najveći dio sredstava iz programa HTZ-a namijenjenih razvitku turistički manje razvijenih područja zemlje. Samo prošle godine, uz veliko angažiranje Županijske turističke zajednice na čelu s Antonijem Sobolom, kroz više programa, odobreno je gotovo tri milijuna kuna.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Za veliki angažman HTZ-a u pomoći razvitku županijskog turizma posljednjih godina njegovu čelnom čovjeku zahvalio je župan Vladimir Šišljagić, naglasivši da to omogućava da županije lakše ostvaruje svoju strategiju gospodarskog razvitka temeljenoj na turizmu. No, uputio je i kritiku što to u istoj mjeri ne čini i Ministarstvo turizma kroz svoje programe, te se zauzeo za to da u se u tome ministarstvu osnuje Odjel za kontinentalni turizam.

Inozemni novinari jučer su posjetili Kopački rit, Karanac, Beljsku vinsku cestu te vožnjom fijakerim razgledali Osijek, najviše se zadržavši u Tvrđi.

[blockquote]Nagrađene reportaže
Slovački novinar Milan Krupčik nagrađen je za reportažu na 20 stranica koju je objavio renomirani časopis GEO u svome redovnom izdanju GEO SEZONA sa savjetima za ljetni odmor. Glavna tema GEO SEZONE koja je izišla u lipnju 2010. bio je odmor u Hrvatskoj u kojoj su, uz osnovne i praktične informacije, istaknuti i osobni doživljaji s godišnjih odmora u Hrvatskoj. Ispričana je priča o otocima s naglaskom na Hvar, zatim nacionalnim parkovima Krka i Kornati te Dubrovniku i Splitu. Producentica Maggi Gibson i direktorica producentske kuće Waddell media Jannine Waddell zaslužne su za reportažu o Hrvatskoj prikazanu na BBC-jevom programu posvećenom putovanjima. Emisija je snimana na području Makarske rivijere, Brača i Splita.[/blockquote]

[blockquote]Najviše članaka o Kopačkom
Od približno 900 inozemnih novinara što godišnje dođu u Hrvatsku u ogranizaciji HTZ-a velik broj svoje reportaže objave i o kontinentalnom turizmu. "One su u najvećoj mjeri bile vezane uz Kopački rit, a potom o gastronomiji, enologiji... U istočnu Hrvatsku uglavnom dođu kao u 'terra incognitu' i onda se oduševljavaju onima što vide, poglavito vinskim podrumima te gostoprimstvom[/blockquote]

{youtube}PMLRp8ldsOs{/youtube}

TEKST: Nikola VUKADINOVIĆ (Glas Slavonije)



Izdvojeno

Reci što misliš!