Vijesti / Ostalo

Gimnazija Vukovar započinje sa projektom Uz STEM sve više raSTEM!

Gimnazija Vukovar započinje sa projektom  Uz STEM sve više raSTEM!

Gimnazija Vukovar pokreće projekt koji će omogućiti učenicima upoznavanje sa svijetom robotike i programiranja i to kroz njima poznate edukativne i zabavne LEGO Mindstorms EV3 komplete.

LEGO kockice i bezgranične mogućnosti njihova slaganja oduvijek su bile u području interesa djece različitih uzrasta. LEGO kockice potiču maštu, kreativnost i nadasve inovativnost. Djeci je u svijet programiranja najlakše kročiti kroz igru. Stoga smo odlučili spojiti ova dva interesna područja i igrajući se kockicama programirati vlastite robote.

Prva faza projekta podrazumijevala je edukaciju učenika i nastavnika te je stoga i prvi korak bio ostvariti suradnju sa Udrugom Osijek Software City i članom udruge profesorom Filozofskog fakulteta Jakopec Tomislavom koji je unutrag nekoliko godina održavao predavanja u školama o Lego Mindstorms EV3 robotima. Sada njegove studentice održavaju radionice u osnovnim školama pod nazivom RoboCode kako bi zainteresirale učenike za robotiku i informatiku. Uputili smo mail u kojem smo naveli našu želju za suradnjom i vrlo brzo stigao nam je potvrdan odgovor. Naše edukatorice, Ana Leh, Jelena Duvančić i Dajana Stojanović, ponudile su termin radionice i u roku tjedan dana od našeg iskaza za suradnjom, radionica je održana.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ponedjeljak, 27.11.2017. u poslijepodnevnim satima učenici 2c razreda prirodoslovno-matematičkog usmjerenja prisustvovali su i aktivno sudjelovali u radionici u kojoj su dobili priliku ovladati matematičkim i logičkim razmišljanjem te upoznati se sa mogućnostima programiranja korštenjem Lego Mindstorms EV3 Software-a.

Na početku radionice, učencima, edukatoricima i nastavnicama, obratio se ravnatelj Gimnazije Vukovar Davor Šijanović, te istaknuo kako je škola svjesna činjenice da svoje učenike mora pripremati za cjeloživotno učenje koje se nameće kao nužni preduvjet uspješnog djelovanja u budućem društvu znanja te da stoga ulaže iznimne napore i spremnost za implementaciju novih tehnologija u svim segmentima kurikuluma kako bi omogućila svojim učenicima dobru startnu poziciju za ravnopravno pozicioniranje u utrci za globalno tržište rada. Početak suradnje sa Udrugom Osijek Software City iznimno je značajan i hvalevrijedan te kao škola prepoznajemo i cijenimo inicijativu koju su pokazali u želji da putem radionice podijele svoja znanja sa našim učenicima.

Edukatorice su potom predstavile učenicima set LEGO Mindostorms EV3 za učenje programiranja robota opremljenog senzorom za dodir, udaljenost, raspoznavanje boje… te mikroprocesorom i servomotorima za kretanje robota, objasnile su njegove karakteristike i programiranje je moglo započeti.

Programiranje se temelji na “drag and drop” sučelju koje olakšava razumijevanje logike samog programa. Djeca bez prethodnog znanja iz područja programiranja, lakše savladavaju osnovne algoritamske konstrukcije: slijed, grananje i petlje, određuju vrijednosti varijabla, upoznaju se sa simbolima dijagrama toka, implementiraju brojače određenih događaja u program. Zadaci tako kombiniranjem jednostavnih principa robotike i LEGO kockica obuhvaćaju informacije iz područja znanosti (područja fizike, tehničkog odgoja-senzori), tehnologije (bežična komunikacija, načini dijeljenja i pohranjivanja informacija), inženjerstva (osmišljavanje zadataka, realizacija, testiranje i dokumentiranje vlastitih rješenja) i matematike (koordinatni sustav, mjerenja i mjerne jedinice….) a rješenja zadataka pokazuju konkretnu primjenu npr. potpuno funkcionalni model robota koji izvršava automatizirane zadatke.

''Zadovoljstvo naših učenika nakon uspješno riješenih izazovnih zadataka samo je potvrdilo naša razmišljanja i odluku da moramo intenzivno raditi na razvoju programerskih vještina, kreativnosti, kolaboracije, inovativnosti kod učenika svih dobnih skupina te stjecati korisna iskustava tijekom učenja.

I mi, nastavnice-polaznice ove edukacije i nositeljice projekta: Sanja Pavlović Šijanović, Karolina Dvojković i Kristina Kristek stekle smo iznimno mnogo novih informacija, znanja i vještina, koja zajedno sa svojim učenicima namjeravamo širiti na sve veći broj učenika i nastavnika koji iskažu zanimanje za stjecanjem znanja i iskustva u području programiranja i to putem novih radionica koje će svojim sadržajima upotpuniti i osuvremeniti obrazovne programe u segmentima informatike, fizike, kemije…

Ovo je tek prvi korak i znamo da je još puno posla pred nama. Međutim uz ovakvu kvalitetnu suradnju i pomoć naših edukatorica kakvu smo imali na prvoj radionici te uz entuzijazam i želju naših učenika da što prije krenu s rješavanjem sve izazovnijih zadataka, sigurne smo da će ovo biti nova avantura za koju smo potpuno spremni!''


Izdvojeno

Reci što misliš!