Dodijeljene 'Povelje humanosti' Osječko-baranjske županije

Dodijeljene 'Povelje humanosti' Osječko-baranjske županije

povelje humanosti2017

Na prigodnoj svečanosti u sjedištu Županije jučer su dodijeljene "Povelje humanosti", najviše javno priznanje za humana djela učinjena na području Osječko-baranjske županije.

Mirni Grgić za skrb o djeci bez roditelja, napuštenoj i drugoj ugroženoj djeci, Ani Matijević za predanost u pobuđivanju solidarnosti i djelotvornosti kojima se promiču vrijednosti humanizma kao zaloga održanja društvene zajednice, Otu Farkašu za nesebično djelovanje kojim poučava i afirmira humanost kao zalog budućnosti ove ljudske zajednice, dok su najviše priznanje za darivanje krvi kojom se omogućava izlječenje bolesnih i povrijeđenih primili Ivica Horvat, Miroslav Čavarović, Zlatko Proli, Ladislav Vida, Željko Dumančić, Darko Stojaković, Dražen Stjepanek, Đurđica Anić, Josip Kovačević, Branko Kušić i Ivan Herceg.

„Povelje humanosti“ uručio je župan Ivan Anušić, a obrazloženje za svako priznanje objavila je predsjednica Povjerenstva za dodjelu „Povelje humanosti“ Verica Sikora.

- „Povelja humanosti“ je priznanje koje se mora „zaraditi“ godinama rada i odricanja za dobrobit drugih i zajednice te iskreno čestitam svim dobitnicima ovog najvišeg priznanja naše Županije za humana djela. Vaša djela i razmišljanja sve govore o Vama, a iz njih svi mi možemo puno naučiti - rekao je župan Ivan Anušić.

Emotivnim riječima o humanitarnom radu i ljudima koji u njemu sudjeluju, kao i osobama kojima pomažu, izrekla je Mirna Grgić. Ujedno je zahvalila županu i Osječko-baranjskoj županiji što su prepoznali njihov rad, a time i potrebe ljudi i zajednice u kojoj djeluju.

Mirna Grgić je sutkinja na Općinskom sudu u Osijeku, a prijedlog za dodjelu Povelje humanosti došao je iz Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje Osijek gdje već četiri godine volontira, odnosno veliki dio svoga slobodnog vremena s ljubavlju i predano posvećuje djeci koja rastu bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

Mnogim je dobro poznat humanitarni, volonterski rad Ane Matijević iz Tenje. Osobito je aktivna u pomaganju slijepim i slabovidnim osobama u udruzi Svjetlost koji s njoj lakše prihvate da sljepoća nije nepremostiva prepreka, a među volonterima širi jedinstven osjećaj i poruku koji nastaju „kada dotaknete čovjeka pored sebe i budete mu nježno svjetlo u mraku“.

Sin Ota Farkaša ubijen je u Domovinskom ratu i dobro zna što je bol duše. Unatoč tomu i baš zato nesebično promiče humanost, pomaže drugim roditeljima poginulih branitelja, osobito nemoćnima i bolesnim članovima Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Osječko-baranjske županije čiji je dugogodišnji predsjednik.

Ovogodišnju Povelju humanosti Osječko-baranjske županije dobilo je 11 dobrovoljnih darivatelja krvi iz Osijeka, Našica, Donjeg Miholjca i Valpova za 100 i više darivanja krvi, te dragocjene tekućine koju se ne može umjetno proizvesti, koju može „proizvodi“ samo čovjek za čovjeka, a oni koji je daruju vrijedni su velike zahvale i poštovanja.

SiB.hr
Pratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr

Najave događaja

Petak

Subota

Nedjelja