Vijesti / Ostalo

Crveni križ Osijek naučio 156 djece plivati

Crveni križ Osijek naučio 156 djece plivati

Gradsko društvo Crvenog križa Osijek uz financijsku potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u Centru za edukaciju u Orahovici provelo je projekt pod nazivom „Obučimo djecu plivati kako bismo spasili njihove živote“ u kojemu je sudjelovalo 156 djece iz socijalno ugroženih obitelji iz svih 5 slavonskih županija.

Program projekta „Obučimo djecu plivati kako bismo spasili njihove živote“ održan je u Centru za edukaciju Gradskog društva Crvenog križa Osijek u Orahovici te je proveden u 3 smjene u ukupnom trajanju od 3 tjedna tijekom srpnja i kolovoza ove godine, a u programu je sudjelovalo 156 djece iz socijalno ugroženih obitelji s područja Osječko-baranjske županije, Vukovarsko-srijemske županije, Brodsko-posavske županije, Požeško-slavonske županije i Virovitičko-podravske županije. Riječ je o županijama koje pripadaju potpomognutim područjima s obzirom da je indeks razvijenosti svih navedenih županija manji od 75% (Osječko-baranjska – 46,07%, Vukovarsko-srijemska – 18,73%, Brodsko-posavska – 18,43%, Požeško-slavonska – 33,81%, Virovitičko-podravska – 5,56%) što zasigurno smanjuje mogućnosti za rast i razvoj stanovništva, osobito socijalno ugroženog stanovništva te djece kao posebno ranjive skupine. Upravo zbog toga opći cilj ovog projekta bio je pojačati socijalnu uključenost djece iz socijalno ugroženih obitelji s naglaskom na djecu iz manje razvijenih i ruralnih područja dok su specifični ciljevi projekta bili usmjereni na povećanje broja djece iz socijalno ugroženih obitelji sa znanjem plivanja i razvijenim plivačkim tehnikama te povećanje razine svijesti o zdravim životnim navikama, empatiji i usvajanje kulture ponašanja.

Od ukupno 156 djece iz socijalno ugroženih obitelji inicijalnim testiranjem utvrđeno je čak 115 neplivača, odnosno, 73,72% i 41 plivač, odnosno 26,28%, a od ukupnog broja neplivača finalnim testiranjem utvrđeno da je nakon provedene obuke čak 75,65% usvojilo plivačke vještine. S djecom je tijekom boravka u Orahovici proveden i pedagoški program usmjeren na razvijanje svih oblika socijalizacije. Program je pripreman sukladno priručniku Hrvatskog Crvenog križa „Humane vrednote“ za koji Hrvatski Crveni križ ima potpisan ugovor s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta za provedbu u osnovnim i srednjim školama, a u trajanju od 30 sati u svakoj smjeni u kojoj su boravila djeca proveo ga je pedagoški tim pri Gradskom društvu Crvenog križa Osijek. Ciljevi programa kao što su stjecanje higijenskih navika, osnovnih znanja prve pomoći, usvajanja uljudnosti i kulture ponašanja te razumijevanja tuđih potreba i pojma humanog društva u potpunosti su ostvareni s obzirom da su svi korisnici uključeni u program aktivno sudjelovali u radionicama te je kod svih u većoj ili manjoj mjeri uočen razvoj novih oblika socijalizacije, lakoća prilagođavanja novim situacijama i okolini, primjena usvojenih zdravih higijenskih navika te međusobno pomaganje i razvijanje empatije. U sklopu pedagoškog programa za svu je djecu organiziran i kulturno zabavni program pa su djeca mogla uživati i u odlasku na orahovačko jezero, razgledavanju grada i posjet muzeju i ZOO vrtu i a sklopu večernjeg programa organizirane su zabavne aktivnosti poput smiješne olimpijade, pidžama party-a, noćnog kupanja, kreativnih radionica i sl. što je omogućilo poticanje kreativnog izražavanja kod djece.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Vrijednost ovakvog projekta je i u činjenici da je za realizaciju programa bila nužna i sinergija nadležnih institucija te se iz tog razloga program realizirao u suradnji s centrima za socijalnu skrb Beli Manastir, Donji Miholjac, Ilok, Našice, Nova Gradiška, Osijek, Pakrac, Požega, Slatina, Slavonski Brod, Valpovo, Vinkovci, Virovitica, Vukovar i Županja, kao i s društvima Crvenoga križa Beli Manastir, Darda, Ilok, Nova Gradiška,  Pakrac, Požega, Slatina, Vinkovci, Virovitica, Vukovar i Županja.

  


Izdvojeno

Reci što misliš!