Slavoncima stižu pozivi na vojne vježbe u trajanju od devet dana

Slavoncima stižu pozivi na vojne vježbe u trajanju od devet dana

vojna vjezba

Na adrese Slavonaca počeli su pristizati pozivi za sudjelovanje na vojnim vježbama u trajanju od čak devet dana.

Kako piše portal Index.hr, radi se o vojnoj vježbi 1. pješačke satnije i dijela ključnog osoblja, odnosno zapovjednog kadra, iz sastava 1. pješačke bojne. Vježba bi se trebala održati na vojnom poligonu Gašinci, a sudjelovalo bi 155 ljudi.

Pripadnik pričuvnog sastava iz istočne Slavonije javio se u redakciju Indexa. Ispričao im je kako nije jedini koji je dobio ovaj poziv. Kaže kako ga je MORH prije slanja ovog poziva telefonskim putem provjeravao da bi utvrdili živi li i dalje u Hrvatskoj.

Kako kaže, nije problem u odazivanju na vježbe, nego u izbivanju s radnog mjesta.

"Radi se o tome da je većina pozvanih u radnom odnosu. Poslodavci su stvarno 'oduševljeni' ovim postupkom. Naravno, MORH se ogradio i neodazivanje povlači kaznu do pet tisuća kuna", rekao nam je pričuvnik koji je želio ostati anoniman.

VIDEO >>> Obvezna vojna vježba: Slavonci idu prvi i ostaju najduže!

U pozivu je istaknuta napomena u kojoj piše kako "neodazivanje ovom pozivu povlači odgovornost odredbama čl.119. st.1.1t.1. Zakona o obrani".

U tom članku, u stavku 1., piše kako će se novčanom kaznom od tisuću do pet tisuća kuna kazniti za prekršaj fizička osoba "ako se bez opravdanog razloga ne odazove pozivu nadležnog tijela u vrijeme i na mjestu koji su naznačeni u pojedinačnom odnosno općem pozivu za sudjelovanje u vojnoj obvezi, radnoj obvezi, radnoj pomoći odnosno ustupanje materijalnog sredstva".

Osim prigovora savjesti, MORH na svojim službenim stranicama kaže kako se "razvrstanom pričuvniku može na osobni zahtjev odgoditi vojno osposobljavanje ili vježba zbog obiteljskih i drugih razloga". Taj zahtjev se mora podnijeti svom područnom odjelu u roku od osam dana od primitka poziva.

Također, kažu kako "obuka ili vježba koja traje dulje od tri dana može se iznimno odgoditi zbog neodgodivih potreba službe ako to zatraži tijelo državne uprave, lokalne i područne samouprave ili pravna osoba kod koje je pričuvnik zaposlen, dok takva potreba postoji, a najdulje za tri mjeseca".

Prevedeno, iz obveze devetodnevnog trčanja po blatnom poligonu i slaganju šatora vas izvlači posao u državnoj službi. Ako ste kojim slučajem zaposleni kod privatnika, šef će se morati založiti za vas. Inače ćete platiti od tisuću do pet tisuća kuna, piše Index..

SiB.hr
FOTO: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

 
Pratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr

Najave događaja