Slavonski kulen dobio EU zaštitu naziva

Slavonski kulen dobio EU zaštitu naziva

slavonski kulen

Slavonski kulen i Varaždinsko zelje dobili su EU zaštitu naziva, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.

U priopćenju se ističe da je u Bruxellesu  održan sastanak Odbora za politiku kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda pri Europskoj komisiji, na kojem je održana rasprava odnosno glasanje o prijedlogu Provedbene Uredbe Komisije (EU) o upisu naziva „Varaždinsko zelje“ i Slavonski kulen, odnosno kulin u Registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.  

Vezano za naziv „Slavonski kulen“/ „Slavonski kulin“ prijedlogom Uredbe predlaže se upis naziva u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla, a Slovenskom društvu Celjske mesnine d.d. dozvoljava se korištenje naziva „Slavonski kulen” za označivanje proizvoda koji nije u skladu sa specifikacijom proizvoda „Slavonski kulen”/„Slavonski kulin” (ZOZP) tijekom razdoblja od pet godina od datuma stupanja na snagu Uredbe.

Prijedlozi Uredbi su jednoglasno usvojeni, a pravnu snagu imat će tek po objavi u Službenom listu Europske unije.

- Ponosan sam na sve koji su sudjelovali u ovom procesu, a ponajprije na naše proizvođače. Bilo je prigovora na naše zahtjeve za zaštitu naziva ovih proizvoda, no argumentiranim pristupom izborili smo se za svoja uvjerenja. Još jednom čestitam proizvođačima i želim im puno uspjeha u promociji njihovih proizvoda kako na domaćem tako i na ostalim tržištima, izjavio je ministar Tomislav Tolušić.

SiB.hr
FOTO: Marko Mrkonjić/PIXSELL
Pratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr

Najave događaja

No events