Vijesti / Ostalo

Vrhunac je berbe u slavonskim voćnjacima i vinogradima, a sezonske berače je gotovo nemoguće naći

Vrhunac je berbe u slavonskim voćnjacima i vinogradima, a sezonske berače je gotovo nemoguće naći

U Slavoniji i Baranji vrhunac je sezone berbe u voćnjacima i vinogradima, a upravo u ovo vrijeme najveća je potreba za sezonskom radnom snagom. No, pronaći berače danas vlasnicima plantaža postalo je gotovo jednako zahtjevno kao i zadržati kupce, piše Republika.eu.

Jožef Kelemen iz baranjskog Luga jedan je od najvećih proizvođača začinske paprike na svome području. Upravo se sprema za drugu ovogodišnju berbu paprike, koju uzgaja na nešto više od jednog hektara.

Za to mu treba najmanje 10 berača, ali do njih ne dolazi lako.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Radna snaga je jako problematična zato što ljudi i ne idu raditi, a i nema ljudi, zato što nije im interesantno raditi dva tri dana u berbe, pa onda tražiti negdje dalje posao, a mi više tu berbu obavljamo s rodbinom, s prijateljima i tu se snalazimo u tom poslu", kaže Jožef.

Zbog nedostatka radne snage posljednjih godina muku muče i vinogradari. U Erdutskim vinogradima zbog toga okrenuli su se strojnoj berbi grožđa.

"Kada uzmete cijenu koštanja hektara berbe na prosječnoj bazi 10 tona, cijena ručnog rada je oko 5 tisuća kuna, kombajn bere za 2 tisuće kuna, to je jedan od dovoljnih argumenata, da će se morati i da smo prešli na koncept strojne berbe i strojnih radova općenito u vinogradarenju", kaže Mladen Alpeza iz Erdutskih vinograda.

U Erdutu su se okrenuli mehanizaciji, ali im sezonske radne snage i dalje treba za druge poslove, a pronaći radnike i njima postaje sve teža misija.

Apsurd je utoliko veći što je upravo na području ove općine nezaposleno 50 posto ljudi.

"Kada pogledate koliko je korisnika socijalne pomoći, znači radno sposobnih, ovakvih poput nas, koji ovdje dugoročno na bazi godine mogu 10 mjeseci raditi, mjesec dana opet imate nekakve beneficije s biroa i tako dalje, tako da možemo reći da bi postojeća radna snaga kod nas imala punu uposlenost. Primanja su onakva kakva su trenutna u našem okruženju i to je ono što mi u ovom trenutku možemo ponuditi. Ono što se događa od odljeva radne snage, od mladih ljudi, radno sposobnih, koji jačaju, mi se tučemo s Nijemcima, Austrijancima itd, uzimaju naše najkvalitetnije, najsposobnije, najprodornije ljude, i s druge strane, a mi se s takvima trebamo tuči", dodaje Alpeza.

Je li iseljavanje toliko uzelo maha da uistinu više nemamo radno sposobnog stanovništva ili je u pitanju nešto drugo, lijenost novih generacija ili sama socijalna politika u Hrvatskoj, koja, kažu poduzetnici, umjesto rada, stimulira nerad.

S druge, pak, strane društvene su mreže prepune kritika upućenih poslodavcima. Opći je stav kako je cijena sata, koja je kod većine voćara od 15 do 17 kuna, razočaravajuće niska. Smatra se kako su vremena izrabljivanja prošla te poručuje poslodavcima kada nas budete pošteno platili, uhvatit ćemo se i posla. Vrijeme će vrlo brzo pokazati tko je u pravu.

Izvor: Republika.eu/STV


Izdvojeno

Reci što misliš!