Vijesti / Ostalo

Proglašeno stanje elementarne nepogode u OBŽ: Štete zbog suše 293 milijuna kuna

Proglašeno stanje elementarne nepogode u OBŽ: Štete zbog suše 293 milijuna kuna

Uslijed izrazito visokih temperatura i dugotrajne suše tijekom ljeta na području Osječko-baranjske županije utvrđena su oštećenja na poljoprivrednim, povrtnim i voćarskim proizvodima na području 37 (od ukupno 42) jedinica lokalne samouprave. Prema prvim procjenama ukupna šteta iznosi 293.354.881,82 kuna, a nastale poremećaje u proizvodnji jedinice lokalne samouprave ne mogu otkloniti iz vlastitih sredstava. Župan Ivan Anušić stoga je 14. rujna 2017. godine proglasio stanje elementarne nepogode – suše na području Osječko-baranjske županije za obrtna sredstva i dugogodišnje nasade.

Naime, župan je 25. kolovoza 2017. godine zatražio od svih gradova i općina na području Županije da dostave podatke o stanju poljoprivrednih, povrtnih i voćarskih kultura koje su zbog visokih temperatura i dugotrajne suše pretrpjele štetu koja će se odraziti na visinu prinosa, a time prouzročiti daljnje probleme poljoprivrednim proizvođačima. Na temelju pristiglih priopćenja, Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda predložilo je županu donošenje rješenja o proglašenju elementarne nepogode jer su šteta utvrđene na 78.425,63 ha poljoprivrednih površina, 617.450 komada voćnih stabala i 1.465.000 komada trsova vinove loze, a postotak oštećenja se kreće od 25 do 90 posto.

Ovim rješenjem župan ujedno obvezuje gradska i općinska povjerenstva te Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda da pokrenu postupak u svezi konačne procjene štete, koja će se dostaviti Državnom povjerenstvu i nadležnim ministarstvima radi ublažavanje posljedica od nastale štete.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Stanje elementarne nepogode nije proglašeno za pet jedinica lokalne samouprave, i to općine Antunovac i Donja Motičina čija su se povjerenstva izjasnila da je na njihovom području šteta nastala u malim razmjerima te Općine Čeminac koja nije poslala svoje očitovanje. Stanje elementarne nepogode za područje Grada Donjeg Miholjca i Općine Podravska Moslavina župan je proglasio rješenjem od 30. kolovoza 2017. godine.

SiB.hr

 


Izdvojeno

Reci što misliš!