Vijesti / Ostalo

Kružni tok uskoro bi trebao zamijeniti opasno raskrižje u središtu Čepina

Kružni tok uskoro bi trebao zamijeniti opasno raskrižje u središtu Čepina

Obje osnovne škole u Čepinu uključene su u projekt energetske obnove. Vrijednost radova u OŠ Vladimira Nazora iznosi 4,97 milijuna kuna, a OŠ Miroslava Krleže 4,4 milijuna kuna, s time da je udio Osječko-baranjske županije 1,66 milijun kuna, odnosno 1,9 milijun kuna. Očekuje se skoro potpisivanje ugovora i početak obnove objekata. To je samo dio ukupnih ulaganja Županije na području najveće (po broju stanovnika, 11.599 stanovnika po zadnjem popisu) kontinentalne županije u Hrvatskoj te je bila jedna od točaka jučer, 14. rujna, održanog sastanka župana Ivana Anušića i načelnika Općine Čepin Dražena Tonkovca te njihovih suradnika.

Na sastanku je dogovoreno da je rekonstrukcija ceste u Krbavskoj ulici u Čepinu jedan od prioriteta te će se pristupiti radovima vrijednim 1,48 milijun kuna čim se dobije građevinska dozvola. Župan podržava i prijedlog izgradnje biciklističke staze Čepin – Kolođvar, a osobito da se izgradi kružni tok na križanju županijskih cesta u centru Čepina, kod benzinske crpke. Općina je zadužena za izradu projektne dokumentacije, što još uvijek nije završeno da bi Županijska uprava za ceste pokrenula postupak ishođenja građevinske dozvole. Stoga će se idući tjedan održati sastanak s projektantima kako bi se realizirao ovaj projekt vrijedan 3,75 milijuna kuna, a kojim se postiže veća sigurnost u prometu te dobiva novi izgled centra naselja.

Čelnici Općine Čepin posebno su zainteresirani za izgradnju nastavno-sportske dvorane pri OŠ Miroslava Krleže. Žele da se izgradi trodjelna dvorana čija je projektna vrijednost 19,5 milijuna kuna, a koja bi služila za potrebe učenika, ali bi zadovoljila i potrebe sportskih udruga Čepina. S obzirom da škola već ima (manju) dvoranu, po postojećim školskim standardima takva izgradnja teško je ostvariva, baš kao i ideja da se postojeća dvorana preuredi u učionice. Načelnik Tonkovac ipak velike nade polaže u nacionalni Operativni program koji se očekuje krajem godine.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- S obzirom na broj stanovnika i potrebe sportaša Općina Čepin treba imati primjerenu dvoranu, i to ćemo osigurati, međutim ako se ne može graditi kao nastavno-sportski projekt onda ćemo pronaći novi model. Županija je spremna sudjelovati u projektu, odnosno udružiti sredstva s Općinom i resornim ministarstvima te postupno izgraditi dvoranu, no konačnu odluku donijet ćemo nakon utvrđivanja Operativnog programa – rekao je župan Anušić.

Županija se uključila i u pripreme za izgradnju Sustava navodnjavanja Ovčara koji obuhvaća oko 1.000 ha poljoprivrednih površina koje koristi tvrtka Novi agrar d.o.o. Osijek, a potrebne količine vode osigurale bi se iz postojećeg Crpilišta Čepin koji nije više u funkciji. U tom cilju potrebno je prethodno utvrditi maksimalnu izdašnost postojećih zdenaca. Planirani troškovi izrade elaborata, studije i istraživačkih radova su oko 200.000 kuna, a snosit će ih Županija, odnosno Općina Čepin je spremna snositi 10 % troškova.

Prijedlog predstavnika Čepina da Županija osigura sredstava za asfaltiranje još 2.861 metara ceste Beketinci - Čepinski Martinci ocijenjen je trenutno nerealnim jer je to zapravo poljoprivredni put te ne može dobiti prioritet u odnosu na drugih 212 kilometara tucaničkih cesta na području Županije, pa čak i dva naselja koja još uvijek nemaju asfaltiranu cestu.

SiB.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!