Vijesti / Ostalo

Osigurana sredstva za sve pomoćnike u nastavi

Osigurana sredstva za sve pomoćnike u nastavi

I u osnovnim i srednjim školama Osječko-baranjske županije nastavlja se s provedbom projekta Europskog socijalnog fonda „Učimo zajedno“.

Ove je godine u četvrti po redu projekt uključeno 60 pomoćnika u nastavi za 62 djece s teškoćama u razvoju. Riječ je o četverogodišnjem programu koji se s 10 milijuna kuna sufinancira iz Europskog socijalnog fonda i Državnog proračuna RH te s 872.432,00 kuna iz proračuna Osječko-baranjske županije.

S obzirom na to da su potrebe za pomoćnicima u nastavi bile veće, Županija je pokrenula interni projekt  pod nazivom „Pomoćnici u nastavi“ za koji je izdvojeno još milijun kuna. Tako će i preostalih 34 učenika s teškoćama u razvoju dobiti pomoćnika u nastavi.

Danas je osnovnu školu „Vladimir Nazor“ u Čepinu gdje osam pomoćnika u nastavi radi s devet učenika obišao i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

„Željeli smo doći vidjeti kako se u ovom prvom školskom tjednu snalaze i pomoćnici i učenici. Drago mi je bilo čuti da su dosadašnja iskustva isključivo pozitivna, učenici postižu bolje rezultate u nastavi, ostvaruju bolji kontakt s  razrednim kolegama i nastavnicima te puno bolje funkcioniraju kao kolektiv. Sredstva za dodatne pomoćnike smo osigurali i ona nikad ne smiju biti upitna, jer sva djeca moraju imati jednaka prava i mogućnosti kad je školovanje u pitanju.“- rekao je Anušić.

Župan je s ravnateljem škole Ilijom Pavićem posjetio učionicu sedmog razreda koji pohađa Samantha  Jevđič. Samanta je ove školske godine dobila novu asistenticu, kaže kako je pomoćnica Mandica jako draga te da joj pomaže u prepisivanju, ali i kretanju po školskim hodnicima.

Filip Ferko je učenik osmog razreda i pomoćnika u nastavi ima od početka školovanja. Majka Snježana je zadovoljna načinom rada njegove asistentice.

„Asistent je za djecu poput mog Filipa jedna dodatna sigurnost, ali ne samo djetetu nego i nama roditeljima. Pomaže mu za vrijeme nastave ako ne stigne sve zapisati, podcrtati, dodati nešto što ne može dohvatiti. Učitelji u razredu imaju više učenika i ako bi se posvetili samo jednom djetetu, druga bi djeca gubila nastavni tempo. Zato su asistenti tu, a osim pomoći oko same nastave, pomažu i u socijalizaciji djeteta u razrednom kolektivu. Meni kao roditelju, pružaju mir." – istaknula je Snježana.

Većina je djece i ovim projektom dobila iste asistente s kojima su radili i prošlih godina. Time su izbjegli početno upoznavanje i nastavili s radom od prvog dana školske godine. Ivan Šajvan je pomoćnik u nastavi već četvrtu godinu istom dječaku. - „Matija i ja smo odavno uhvatili korak i jako lijepo surađujemo. S obzirom na njegova motorička oštećenja, imamo posla i na satu i pod odmorom. Za vrijeme nastave mu pomognem prepisati sve s ploče, a pod odmorom se spustimo na strunjaču i vježbamo.“

Pomoćnici u nastavi i učenici osnovne škole Vladimir Nazor iz Čepina jasan su pokazatelj kako ovaj projekt daje pozitivne rezultate, stoga će bude li potrebe, rekao je župan, osigurati i sredstva za dodatne pomoćnike. Istaknuo je i kako se intenzivno radi na projektu „Besplatne prehrane za osnovnoškolce“ gdje očekuje kako će se uključiti gradovi i općine.

„Nećemo praviti razliku i besplatnu će školsku prehranu imati i djeca u školama gdje Županija nije osnivač, poput škola u Osijeku, ali očekujemo i suradnju grada.“ – zaključio je župan.

 


Izdvojeno

Reci što misliš!