Vijesti / Ostalo

Cijeloj Valpovštini struja iz bizovačkih termalnih izvora?

Cijeloj Valpovštini struja iz bizovačkih termalnih izvora?

- Općina traži partnera koji bi zajedno sa državnim institucijama pokrenuo proizvodnju energije iskorištavanjem geotermalnih izvora - potvrdio nam je načelnik Općine Bizovac, Srećko Vuković.

Dodaje da je riječ o projektu teškom oko 50 milijuna eura, koji bi se isplatio za manje od deset godina. Za projekt je ovih dana stiglo pismo namjere talijanskog poduzetnika Francesca Gargana sa suradnicima. On je iskazao veliko zanimanje za ulaganje u postojeće geotermalne izvore te dodatna istraživanja radi moguće gradnje elektrane na geotermalni pogon. Potencijalni investitor smatra da Općina ima goleme resurse za korištenje geotermalne energije te da postoji i velik broj drugih bušotina koje su potencijalno geotermalne. Riječ je o bušotinama koje su primarno rađene u potrazi za ležištem ugljikovodika, ali posjeduju i određene geotermalne resurse.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Maia Dea d.o.o. sa svojim talijanskim partnerom Italbrevetti zainteresirana je za korištenje geotermalnih potencijala u Republici Hrvatskoj zbog proizvodnje električne energije te realizacije kaskadnog korištenja geotermalnog potencijala. Zajednički nam je cilj u Hrvatskoj postizanje ukupne proizvodnje električne energije od minimalno 50 MW. Kako bismo ostvarili tu proizvodnju, planiramo na više lokacija u RH provesti daljnja istraživanja kako bismo pronašli najbolji potencijal za isplativa daljnja ulaganja. Projektom je predviđena gradnja elektrana veličine 5 MW, ovisno o potencijalu pojedinih istražnih područja. Gdje to bude moguće, gradit ćemo i više elektrana - najavili su potencijalni investitori.

Kako bi se projekt realizirao, investitorima je potrebna suradnja s Općinom, gdje bi zatražili odobrenje za daljnje istraživanje odnosno koncesiju za korištenje geotermalne vode. Njihov je plan realizirati projekt u što kraćem roku, u 18 - 24 mjeseci od dobivanja koncesije za korištenje geotermalne vode. Rokovi korištenja ovisit će o brzini realizacije prve faze odnosno puštanja elektrane u pogon.

Gradnjom elektrane, korištenjem geotermalne energije u poljoprivredi, akvakulturi, industrijskim procesima i slično, osiguralo bi se otvaranje novih radnih mjesta u općini.

Jedinstvena "bizovačka voda"

Priča o Bizovačkim toplicama i ljekovitim termomineralnim izvorima počinje 3. kolovoza 1970. godine. Tada su djelatnici tadašnjeg INA Naftaplina, radeći na probnim naftnim bušotinama, u okolici Bizovca posve slučajno pronašli prvi geotermalni izvor pa je nedugo zatim rođena legenda o otkriću davno nestaloga Panonskog mora. "Bizovačka voda" pronađena je na dubini od 1.862 metra i temperatura joj je na izvorištu iznosila 96 stupnjeva Celzijevih. Mutna je, pomalo neugodnog mirisa, no iznimno bogata mineralima i slana, zbog čega je postala okosnica lječilišnog turizma na ovim prostorima. Brojna su ispitivanja pokazala da su termalne vode takvog sastava i tako visoke temperature na izvorištu u svijetu vrlo rijetke.

Tekst: Lidija Aničić (Glas Slavonije)

   


Izdvojeno

Reci što misliš!