Vijesti / Ostalo

KALKULATOR: Izračunajte koliko ćete platiti poreza na nekretninu

KALKULATOR: Izračunajte koliko ćete platiti poreza na nekretninu

Nakon što je Vlada donjela novi Zakon o porezu na nekretnine, javnost se uzburkala i pokrenula brojne peticije i najavila različite akcije ne bi li se Zakon poništio. Pod tim pritiskom, premijer Plenković je jučer najavio odgodu primjene ne bi li se javnost bolje upoznala s novim Zakonom.

Ono što pak sve zanima jest koliko bi godišnje, odnosno mjesečno morali plaćati nakon što jednom Zakon stupi na snagu. Prema najavama iz Porezne uprave, ta vrijednost ne bi trebala biti veća od postojećeg iznosa komunalne naknade, a ona će ovisiti o nekoliko parametara: površina u m² x vrijednost boda x koeficijent zone x koeficijent namjene x koeficijent dobi x koeficijent stanja.

Veliki broj općina i gradova već je na kućne adrese poslao obrazak koji je potrebno popuniti i dostaviti nazad te će se na osnovu njega vršiti obračun. Oni koji ne dostave popunjeni obrazac, platiti će iznos s najvišim koecifijentima.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ono što treba reći jest podatak kako svaka općina i grad, Odlukom o komunalnoj naknadi, sami definiraju iznose koeficijenta, a požete ih pronaći u službenim glasnicima svakog od njih.

Tako primjerice u gradu Osijeku najviši koeficijent zone iznosi 1,00, a koeficijent namjene se kreće od 0,05 pa čak do 10,00. Detaljnju vrijednost boda potražite OVDJE

Vlasnici nekretnina, posebice oni koji imaju više nekretnina u vlasništvu, s pravom su u strahu s obzirom da se za dobar dio njih mijenja vrijednost koju su do sad plaćali za komunalnu naknadu. No, dio njih plaćati će isto ili manje negoli je to bilo do sad. Oni koji su vlasnici nekrentnina sagrađenih do 1970. godine i oni koji su vlasnici građevina koje nisu za uporabu, plaćati će manje nego do sad. Za nekretnine sagrađene između 1971. do 1987. iznos će biti isti, ali samo ako iste nemaju dodatne sadržaje poput bazena, sportskog terena i slično. U tom slučaju, kao i za sve objekte sagrađene nakon 1988. godine, iznos će biti veći. Veći iznos će biti i za sva neizgrađena građevinska zemljišta, a iz Vlade poručuju kako ta mjera ima za cilj potaknuti izgradnju na tim zemljištima.

Kako bi svima olakšali izračun poreza na nekretnine, tvrtka Libusoft Cicom d.o.o., objavila je na svojim stranicama kalkulator (radi samo na desktop računalima!) u koji možete unijeti sve parametre.

>>> KALKULATOR izračuna poreza na nekretnine 
(samo za desktop računala)

SiB.hr

  

 


Izdvojeno

Reci što misliš!