Vijesti / Ostalo

Obavijest policije za sve vozače električnih bicikala

Obavijest policije za sve vozače električnih bicikala

S obzirom da je u posljednje vrijeme povećan promet bicikala, mopeda i motocikala, u Policijskoj upravi osječko-baranjskoj zaprimili su i određeni broj upita vezano za električne bicikle koji se odnose na obveze registracije vozila i posjedovanje vozačke dozvole određene kategorije za upravljanje istima.

S tim u vezi, policija daje slijedeće pojašnjenje: „Bicikl“ je definiran odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama kao vozilo koje ima najmanje dva kotača i koje se pokreće isključivo snagom vozača ili koje je opremljeno pedalama i pomoćnim električnim motorom čija najveća trajna snaga nije veća od 0,25 kW i koja se progresivno smanjuje do nule kad brzina dostigne 25 km/h, ili prije, ako vozač prestane pokretati pedale, dok je „moped“ definiran kao motorno vozilo s dva ili tri kotača čiji radni obujam benzinskog motora nije veći od 50 cmᶟ ili čija trajna snaga u slučaju elektromotora, ne prelazi 4 kW i koje na ravnoj cesti ne može razviti brzinu veću od 45 km na sat.

Kod električnih bicikala, dakle, trajna snaga motora ne smije premašivati navedenu vrijednost, a brzina 25 km na sat te moraju biti osim elektromotorom opremljeni i pedalama. Kod mopeda pak, snaga elektromotora može prelaziti vrijednosti propisane za bicikl, ali ne smije biti više od 4 kW, dok brzina ne smije biti veća od 45 km na sat. Sukladno navedenom, svako vozilo koje nije opremljeno pedalama, a ima elektromotor, smatra se mopedom, dok se vozila  koja su opremljena osim pedalama i elektromotorom, a trajna snaga takvog motora ili brzina prelaze navedene vrijednosti (0,25 kW i 25 km na sat) također se smatraju mopedom. Bitna razlika je u tome što električni bicikl ima elektromotor samo kao potporu vozaču prilikom vožnje, dok je moped motorno vozilo koje se pokreće isključivo snagom vlastitog motora.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

POGLEDAJTE >>>  Biciklisti oprez, evo za što vas sve policija može kazniti

Vozila definirana kao moped svrstana su sukladno Pravilniku o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama u L kategoriju vozila i podliježu registraciji, a za upravljanje istima potrebno je imati „AM“ kategoriju vozačke dozvole i minimalnu starosnu dob od 15 godina, dok za električni bicikl ne postoje nikakve obveze u smislu registracije i posjedovanja vozačke dozvole, ali je čl. 165. i 166. navedenog pravilnika propisana obvezna oprema za bicikle.  Također, napominjemo i kako su se vozači bicikla (pa tako i električnog) dužni kretati biciklističkom trakom ili biciklističkom stazom, a gdje one nisu izgrađene dužni su se kretati uz krajnji desni rub prometne trake.

Osim navedenih zakonskih odredbi, postoje i mnoge druge odredbe Europske unije koje reguliraju unos, ispitivanje i odobravanje, kao uvjete za puštanje u promet električnih vozila, te se za sva konkretna pitanja glede tehničkih karakteristika električnih vozila kojim namjeravate prometovati možete obratiti Centru za vozila Hrvatske, tj. stanicama za tehničke preglede vozila.

SiB.hr

 


Izdvojeno

Reci što misliš!