Vijesti / Ostalo

Uređenje utvrde Kolođvar u biciklističko odmaralište

Uređenje utvrde Kolođvar u biciklističko odmaralište

Ministarstvo turizma odobrilo je projekt Općini Antunovac za uređenje odmorišta za cikloturiste na biciklističkoj ruti utvrde Kolođvar.

Ukupna projektantska vrijednost projekta je 422.412,50 kuna, a odobrena bespovratna sredstva iznose 240.000,00 kuna i odobrena su temeljem Programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2016. godini.

Ovim projektom nastavljamo razvoj cikloturizma u Općini Antunovac i nadograđujemo javnu cikloturističku infrastrukturu. Urediti će se i opremiti odmorište na biciklističkoj ruti u šumi k.o. Ivanovac, uz kulturno dobro utvrdu Kolođvar.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Odmorište je projektirano kao niz drvenih kućica (kioska za pružanje ugostiteljske i druge ponude) sa klupama, stalcima za bicikle, koševima za otpad i sjenicom povezanih u cjelinu s uređenim stazama i zelenilom.

Svrha je povećanje turističke atraktivnosti područja i dodavanje novog vizualno atraktivnog turističkog sadržaja uz  kulturno – povijesnu baštinu na ruralnom području što rezultira generiranjem novih motiva dolaska cikloturista i posjetitelja.

Realizacijom ovog projekta podiže se kvaliteta života lokalnog stanovništva; unaprjeđuje kvaliteta turističke ponude te pozitivno utječe na poslovanje OPG-ova s tradicionalnim proizvodima kao poticaj razvoju lokalnog gospodarstva. Stanovništvo se potiče na zdrav život, aktivan odmor i boravak u prirodi, a ujedno povoljno utječe na očuvanje okoliša i ekološku svijest građana.

POGLEDAJTE >>> Biciklistički turizam: U Slavoniji pozdravljaju ideju ministra turizma o ulaganju u cikloturizam

Nadalje, u sklopu ovog projekta posaditi će se 10 stabla topole radi obnove uništene šume što doprinosi ekološkoj komponenti projekta.

Odmorište se planira urediti uz postojeću rutu koja se umrežava s ostalim postojećim i planiranim rutama na području Osječko – baranjske županije, ruta Drava bike Tour, ruta Panonski put mira i Dunavska ruta, a nalazi se na trasi cikloturističke rute izgrađene u sklopu projekta sufinanciranog sredstvima EU kroz program IPA Hungary – Croatia Cross – Border – Bike Project, povezana s transnacionalnom rutom EuroVelo 6 Atlantik – Crno More, jedne od popularnijih i živopisnijih ruta radi bogate raznolikosti obala, rijeka, gradova, starih dvoraca i  ravničarskog kraja, što vožnju biciklistima čini ugodnom i lakom.

Na samom lokalitetu Utvrde Kolođvar tradicionalno se održavaju turističke manifestacije na kojima je iz godine u godinu sve veći broj posjetitelja, kako domaćih tako i stranih iz susjedne  Mađarske, a postavljanjem odmorišta za posjetitelje pružiti će se dodatni sadržaj za promociju kulturno – povijesne baštine kao turističkog odredišta i povećati će se turistička ponuda Osječko – baranjske županije.

KLIKNI NA SLIKU ZA UVEĆANJE:

kolodvjar1

SiB.hr

 


Izdvojeno

Reci što misliš!