Vijesti / Ostalo

Dobre vijesti za ribiče: S jednom dozvolom od ušća Drave do P. Moslavine

Dobre vijesti za ribiče: S jednom dozvolom od ušća Drave do P. Moslavine

U sklopu Športsko-ribolovnog saveza Osječko-baranjske županije djeluje pet Zajednica sportsko-ribolovnih udruga, i to Baranje, Osijek, Donji Miholjac, Đakovo i Valpovo te Športsko udičarsko društvo Šaran Našice, a unutar njih djeluje 90-ak društava s oko 7.500 članova.

Predstavnici tih uduga sastali su se jučer sa županom dr. sc. Vladimirom Šišljagićem te razgovarali o aktualnim temama sportskog ribolova na području Županije, ali i Hrvatske. Naime, važeći zakonski propisi su - po ocjeni nazočnih - na štetu sportskih ribolovaca i gospodarenja vodama, a pogoduje gospodarskom ribolovu. Otvoreno je i pitanje problema kormorana koji više nisu zaštićeni, ali nije regulirano ni kako rješavati ili sprječavati štete koje izazivaju na ribnjacima.

Najvažnija vijest svakako je potpisivanje ugovora o reciprocitetu. Naime, kao ovlaštenici ribolovnog prava predstavnici udruga Baranje, Valpova, Osijeka i Donjeg Miholjca potpisali su ugovor za 2017. godinu, prema komu je omogućen slobodan ribolov na otvorenim vodama, što znači da s jednom dozvolom mogu ići u ribolov na Dravi (od ušća Drave u Dunav do Podravske Moslavine (Martinci)). Ovaj dogovor obradovat će sve sportske ribolovce, a ostaje želja i namjera svih ribolovaca i udruga da se ista prava prošire i na rijeku Dunav, no u tomu se ne uspijeva jer je to područje u nadležnosti Parka prirode Kopački rit, pa se i odluke donose na nacionalnoj razini.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Predsjednik ZŠRU Baranje Anđelko Martinčević zahvalio je županu na stalnoj potpori sportskom ribolovu. Zadnja je tako pomoć od 10.000 kuna za izradu revizije gospodarske osnove koja je temeljni dokument svakom ovlašteniku ribolovnog prava za gospodarenje pojedinim ribolovnim područjem ili ribolovnom zonom. Podsjetio je kako je upravo uz potpore Županije omogućeno održavanje mnogih državnih i međunarodnih ribolovnih natjecanja, pa tako i svjetskog prvenstva u sportskom ribolovu 2006. godine. Isto natjecanje planira se organizirati 2020. godine na Staroj Dravi u Baranji. Naime, ZŠRU Baranje službeni je kandidat za organizaciju svjetskog prvenstva 2020. godine u disciplini „lov ribe udicom na plovak“ za nacije u kategoriji seniora.

Martinčević je ujedno informirao župana kako je 29. ožujka 2017. godine radi unapređenja ribolovnih voda obavljeno poribljavanje kapitalnim primjercima riba. Donacijom Županije u vode Zajednice Đakovo i Zajednice Baranje pušteno je po 1.000 kg šarana, čime je obogaćen riblji fond, a ujedno se stvaraju pretpostavke za jači razvoj ribolova i turističkih usluga na tom području.

Naglašeno je kako su u tijeku i javni pozivi Osječko-baranjske županije na koje se mogu javljati, a tu je i priprema projekata iz mjere 7.4. ruralnog razvoja (partner OBŽ i lokalne jedinice). Dogovoren je i nastup na 9. Danima vina i turizma, manifestacije Osječko-baranjske županije na kojoj su ribolovci neizostavni, dakako uz lovce, u spravljanju gastrospecijaliteta.

SiB.hr

 


Izdvojeno

Reci što misliš!