Vijesti / Ostalo

VIDEO: Brodogradnji milijarde, poljoprivredi mrvice

VIDEO: Brodogradnji milijarde, poljoprivredi mrvice

U Vladi smatraju da se ovim prijedlogom ne rješava problem svih bespravnih građevina te "guraju" vlastiti prijedlog prema kojemu će se legalizacija provesti individualno, uz pojednostavljenu proceduru.

-Ovo je dokaz sramotnog odnosa vlade RH prema problematici ljudi koji žive u Slavoniji i Baranji. Krajnje je licemjereno da se obrazloženje ne prihvaća jer se njime želi riješiti problem "samo" poljoprivrednih građevina, što bi vlasnike građevina ostalih namjena moglo dovesti u neravnopravni položaj. Poznato je da je poljoprivreda strateška grana gospodarstva, a mi smo, ne ulazeći u to kako država treba riješiti ostalu nelagalnu gradnju, dali prijedlog kako riješiti ono što je strateški problem. To državu ne bi ništa koštalo, a prema njihovu zakonu trošak će snositi investitor. Poljoprivrednici nemaju novca, a legalizacija bi ih stajala 100.000 kuna po objektu, kaže saborski zastupnik HDSSB-a Dinko Burić.

Prema procjenama, u Hrvatskoj danas postoji između 100 i 150 tisuća takvih objekata, uglavnom je riječ o farmama, a bez njihova stavljanja u legalne okvire poljoprivrednici gube mogućnost povlačenja novca iz pretpristupnih fondova EU.
- Glavni razlog što je u nas mala iskorištenost pretpristupnih fodova je to što se poljoprivrednici zbog nelegalnih objekata nisu mogli javiti na natječaje. A što će tek biti kad uđemo u EU? Uplaćivat ćemo članarinu od 610 milijuna eura, a iako će nam na raspolaganju stajati veća sredstva, mi ih nećemo moći iskoristiti jer država ne stvara pretpostavke - kaže Burić, i zaključuje: “Ako se problem nelegalnih objekata ne riješi, doći će do velikog pada proizvodnje, a na kraju ćemo dobiti još veći broj propalih poljoprivrednika i socijalno ugroženih.”

VIDEO:
{youtube}F30-HeQiCrc{/youtube}

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


TEKST: D.Radman, www.glas-slavonije.hr


 


Izdvojeno

Reci što misliš!