Vijesti / Ostalo

Na proljeće povećanje naknada za korisnike mjere stručnog osposobljavanja

Na proljeće povećanje naknada za korisnike mjere stručnog osposobljavanja

Novi paket mjera aktivne politike zapošljavanja Vlade Republike Hrvatske koji se očekuje početkom ožujka trebao bi, između ostalog donijeti povećanje naknada za korisnike mjere stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa. U Regionalnom uredu Osijek Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ističu da se do tada zahtjevi za postojeće mjere još se uvijek zaprimaju.

Sufinanciranje dodatnog obrazovanja za pojedina zanimanja i povećanje naknade za korisnike mjere stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa, glavne su novine aktivne politike zapošljavanja, a koje se očekuju početkom ožujka, saznajemo na osječkom zavodu za zapošljavanje. Najavljuje se i da će kompletni paket mjera doživjeti preustroj.

"Kompletna paleta mjera, od stručnog osposobljavanja, mjere pola-pola, javnih radova, potpore za očuvaje radnih mjesta, znači kompletna paleta od nekih petnaestak mjera koje će biti redefinirane, svedene na nekakvih 7 mjera, ali će biti obuhvaćene sve one rizične skupine koje su u evidenciji nezaposlenih osoba", kazao je Anto Barukčić, v.d. predstojnika Regionalnog ureda Osijek HZZ-a.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Koliko će se naknada povećati i od kada će se točno početi provoditi, još nije sigurno, a u Osječko-baranjskoj županiji i ove godine se očekuje velik broj korisnika te mjere.

"Mi smo prošle godine imali 3300 zahtjeva, 3300 osoba je obuhvaćeno kroz mjere aktivne politike, od toga negdje 1600 osoba kroz mjeru stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa. To su podatci, znači jedino Zagrebačka županija i Grad Zagreb imaju više mjera aktivne politike nego Osijek. Znači ispred smo i Zagreba i Rijeke i svih ostalih područnih službi", kazao je Barukčić.

Osim mladih i neiskusnih, do posla teško dolaze i stariji. Prema dobi najveći udio u registriranoj nezaposlenosti imaju osobe starije od 50 godina. Poslodavci mogu ostvariti sufinanciranje pri zapošljavanju osoba iz te dobne skupine, od 30 do 50 %, ovisno o razini obrazovanja, istaknuo je Barukčić.

Izvor: Republika.eu/STV

 


Izdvojeno

Reci što misliš!