Vijesti / Ostalo

HearMe "poslušajte" 6. i 7. svibnja u Osijeku

HearMe

Četvrti seminar studentskih radija u Hrvatskoj pod nazivom HearMe održat će se u Osijeku 6. i 7. svibnja 2011. godine.

Četvrti seminar studentskih radija u Hrvatskoj pod nazivom HearMe održat će se u Osijeku 6. i 7. svibnja 2011. godine.

Riječ je o festivalu na kojem će studenti kroz radionice i predavanja razmjenjivati iskustva i znanja stečena radom na studentskim radio postajama sa ciljem stvaranja zajedničkog projekta - Mreže studentskih radija. Sudionici HearMe seminara su studenti, predstavnici radijskih postaja iz Splita, Dubrovnika, Zagreba i Rijeke te studenti iz Osijeka koji su domaćini. Festival će tom prilikom u Muzeju Slavonije uprizoriti izložbu „Povijest radija u Osijeku" koja će prezentirati djelovanje radijskih postaja od nastanka 1940-tih do danas.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ideja zajedničkog projekta tzv. Mreže nastala je na trećem HearMe festivalu održanom u Zagrebu. Projekt teži stvaranju zajedničkih, univerzalnih emisija koje će se moći reproducirati na svim studentskim radio postajama u Hrvatskoj. Kvaliteti programa jamči svježa i dinamična programska osnova, kratke vijesti i aktualnosti iz zemlje te obavijesti sa sveučilišta i iz grada. Studentske emisije obrađivale bi razne teme od izlazaka mladih, novosti na sveučilištima pa sve do top lista glazbe.

HearMe festival će 6. svibnja započeti otvorenjem izložbe u Muzeju Slavonije „Povijest radija u Osijeku„ koja je novina ovogodišnjeg seminara studentskih radija, a postav će biti izložen cijelu 2011. godinu. Izložbu su u suradnji s Muzejom Slavonije i Elektrotehničkim fakultetom pripremili studenti Odjela za kulturologiju, Sveučilišta J.J. Strossmayera. Tako će se svim posjetiteljima uživo prezentirati prvi radijski zvuci na našim prostorima, ali i važne povijesne uloge koje su odigrale osječke radijske postaje. Na trenutak će se posjetitelji moći vratiti u 50-te godine i poslušati kako je onda zvučala jedna radijska emisija primjerice o nadolazećem „novom jazzu" zvanom „rock and roll".

„Otkrit ćemo koje su bile prve riječi radijskog voditelja te koje su bile najzanimljivije radijske reklame 70-tih godina. Želimo prikazati radio kao medij koji je uvijek uz nas i za kojeg ne treba određeno mjesto kako bi ga slušali", istaknuo je ravnatelj Muzeja Slavonije u Osijeku, Grgur Marko Ivanković.

d0386d510c224c69f99776e504216958.jpg

Okosnica izložbe temelji se na improviziranom radijskom studiju iz kojeg bi se emitirao program u stvarnom vremenu. Posjetitelji bi prolazeći pored njega imali mogućnosti izravnog uključivanja u program, djelomičnog sudjelovanja u njegovu osmišljavanju poput odabira glazbe.  

„Držimo da će emitiranje emisije uživo s popratim sadržajima ponuditi jedinstveni uvid u ono što radio jest, a to je „najbrži medij" koji će otvoriti vrata posjetiteljima Muzeja na do sada nedoživljen način", naglasio je g. Ivanković.

Seminar se nastavlja u subotu 7. svibnja nizom zanimljivih predavanja i kreativnih radionica koje će se, ukoliko vrijeme posluži, održavati na otvorenom. Za tu priliku Grad je ustupio gradske bicikle koji će poslužiti kao osnovno prijevozno sredstvo za putovanje i rad po gradu. Na radionicama studenti će stjecati dodatna novinarska znanja od toga kako biti radio voditelj o čemu će im više toga reći iskusni radio voditelj Slavonskog radija Vinko Pejić. Zatim, kako izgleda jedan dan jednog urednika što će im zorno prikazati Davor Lončarić, urednik HRT Radio Osijeka. Uz predstavljanje vlastitih studentskih radio postaja, studenti će širiti svijest o studentskim radijima intervjuiranjem građana i predstavljanjem snimljenih anketa na radionicama.

3948cdee05eec41bf84fdd2574a9748c.jpg

Seminar je do sada održan u Splitu, Dubrovniku i Zagrebu, a sudjeluju studenti predstavnici studenstkih radija, Radio UNIDU iz Dubrovnika, Radio Sova iz Rijeke, Radio SC i Radio Student iz Zagreba te Radio Stop FM iz Splita.

„Ovo je početak stvaranja budućeg studentskog Radija UNIOS u Osijeku te ujedno prilika svim osječkim studentima da se pobliže upoznaju sa snagom radijskog zvuka i novim načinom širenja studentskih ideja i inicijativa", istaknuo je prof.dr.sc. Radoslav Galić, dekan Elektrotehničkog fakulteta u Osijeku. Temelj stvaranja sveučilišnog Radija UNIOS upravo je studentska emisija „Brtva glave" studenata Odjela za kulturologiju. „Emisija Brtva glave je platforma za stjecanje praktičnih znanja iz radijskog novinarstva. Studenti tako prikupljaju iskustvo za rad na Radio UNIOS-u", istaknuo je Hrvoje Šimunović, novinar HRT Radio Osijeka koji već godinu dana uređuje ovu emisiju.


Izdvojeno

Reci što misliš!