Vijesti / Ostalo

34 tisuće nezaposlenih u OBŽ, ali uz porast zapošljavanja

34 tisuće nezaposlenih u OBŽ, ali uz porast zapošljavanja

Na području Osječko-baranjske županije u protekle je 4 godine izgubljeno čak 7 i pol tisuća radnih mjesta, a osim poražavajućih podataka o stopi nezaposlenosti, posebno zabrinjavajući su i podaci o padu konkurentnosti radne snage.

To bi dugoročno moglo imati velike posljedice za ukupnu konkurentnost regije, upozoreno je na današnjoj sjednici Gospodarsko socijalnog vijeća Županije. Osim o nezaposlenosti govora je bilo i o zaštiti na radu, a izabran je i novi predsjednik županijskog GSV-a za sljedećih godinu dana.

Prošla godina u Hrvatskoj, pa tako i u Osječko-baranjskoj županiji, jedna je od najtežih kada je u pitanju tržište rada. Prosječna nezaposlenost povećala se za 14 i pol posto. Na kraju je godine evidentirano više od 34 tisuće nezaposlenih osoba, a jedini pozitivni pokazatelj bio je porast zapošljavanja, izvijestila je Gospodarsko-socijalno vijeće Beba Madunović iz osječkoga Zavoda za zapošljavanje.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Osnovni su problemi nelikvidnost i kriza u gospodarstvu, ali i obrazovna struktura radnog stanovništva, što ugrožava pad konkurentnosti radne snage, upozoreno je na sjednici.

Sve je više stare radne snage, dok mladi i obrazovani kadrovi u potragom za poslom i boljim životom odlaze u druge hrvatske krajeve. Posljedica je to nedostatka državne strategije i investicija na ovome području, jednoglasni su i poslodavci i sidikalisti i predstavnici županijske vlasti.

Vladine mjere zapošljavanja ne pokazuju se u praksi, upozoravaju poslodavci. Ukazuju i na problem obrazovanja, navodeći primjer srednje škole koja iz godine u godinu na tržište rada šalje 20 frizera, za kojima nema potrebe.

Inače, u prošloj je godini zabilježen trend smanjenja ozljeda na radu i profesionalnih oboljenja u odnosu na prethodnu godinu, izvijestio je državni inspektorat. Sindikati su zadovoljni zakonima i inspekcijskim nadzorima, ali upitnim drže samu provedbu zakonskih odredbi u korist zaposlenika.

Tekst: STV


Izdvojeno

Reci što misliš!