Vijesti / Ostalo

KUNE: Legendarna 3.A brigada ZNG-a obilježava 20. obljetnicu

KUNE: Legendarna 3.A brigada ZNG-a obilježava 20. obljetnicu

Nekadašnji pripadnici 3.A brigade tadašnjeg Zbora narodne garde, poznatije pod imenom "Kune", u petak i subotu u Osijeku i Gašincima obilježit će 20. obljetnicu osnivanja legendarne postrojbe koja je odigrala značajnu ulogu u pobjedi Hrvatske u Domovinskom ratu.

6da93691a577ba4c9baedde256f61274.jpg
Glavni organizator je Udrugu ratnih veterana 3. A brigade ZNG-a – 'Kune'. Slavna brigada osnovana je 29. travnja 1991. u Vinkovcima iz specijalnih postrojbi MUP-a, a potom su formirane bojne u Osijeku, Vinkovcima, Vukovaru, Slavonskom Brodu i Đakovu. U drugoj polovini 1991. godine njezini su pripadnici najvećim dijelom branili Osijek, čuvajući položaje u Bijelom Brdu, Ivanovcu, Erdutu, Sarvašu, Dalju, Laslovu i Tenji. Sudjelovali su u obrani Vinkovaca, a ključnu su ulogu odigrali u obrani Nuštra. U samom Vukovaru cijelo je vrijeme u obrani sudjelovala vukovarska bojna 3. brigade, čiji su pripadnici u gradu-heroju ostali do samoga kraja. Idućih godina pripadnici "Kuna" imaju značajnu ulogu na još nekoliko velikih i važnih ratišta: tijekom 1992. godine sudjeluju u obrani Posavine, 1993., tijekom operacije "Maslenica", brane zadarsko zaleđe i potom Novsko ždrilo, a 1995. u akciji "Bljesak" sudjeluju u oslobađanju okupiranog dijela zapadne Slavonije. Tijekom akcija "Bljesak" i "Oluja", brigada je obavljala i operacije "Zid" i "Feniks" na području Osijeka i Kopačkog rita, zbog mogućeg prodora neprijatelja s istoka. Na žalost, tijekom Domovinskog rata poginulo je 367 pripadnika brigade, 1.088 je ranjeno, a 17 se smatra nestalima. Preustrojem Hrvatske vojske 3. gardijska brigada je ušla u sastav gardijske oklopno-mehanizirane brigade, čija jedna tenkovska bojna, u njezinu čast, nosi naziv "Kune". Nekadašnji pripadnici brigade jučer su uputili i javni poziv svim drugim pripadnicima brigade te rodbini poginulih i umrlih da dođu na proslavu, u svrhu čega su organizirani i posebni autobusi za prijevoz u Gašince (iz Osijeka, Donjeg Miholjca, Vukovara, belog Manastira, Slavonskog Broda, Našica, Županje, i Zagreba), a dodatne informacije mogu se dobiti na broj telefona 031/204-944.
"Danas, 15 godina nakon završetka Domovinskog rata, 3. gardijska brigada pala je gotovo u zaborav javnosti. Stoga smo i mi, njezini nekadašnji pripadnici, uoči jubilarne 20. obljetnice odlučili učiniti nešto” rekao je Siniša Tretinjak u ime Udruge veterana 3. gardijske brigade 'Kune' koja se pridružuje obilježavanju ove obljetnice.

Danas vijenci i mise

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dvije udruge imaju dva programa obilježavanja 20. obljetnice. Udruga veterana 3. gardijske brigade 'Kune' sutra (petak) u 9 sati na Trgu Ante Starčevića organizira okupljanje i mimohod do Spomenika poginulim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata na Trgu slobode, gdje će u 9.30 sati položiti vijence. U 10 sati je svečani skup u sali Kapucinske crkve, a u 11 sati sveta misa zadušnica u Kapucinskoj crkvi. Udruga ratnih veterana 3. A brigade ZNG-a – "Kune" vijence će sutra kod istoga spomenika položiti u 10 sati. U 18.30 sati u konkatedrali služit će se misa zadušnica za sve poginule pripadnike brigade. U subotu će se svečanost nastaviti na Vojnom poligonu "Gašinci". U 9.30 sati je sveta misa zadušnica, u 11 slijedi svečano postrojavanje pripadnika brigade i obraćanje ratnih zapovjednika i visokih uzvanika, u 11.45 sati je metodsko-pokazna vježba, a u 12.30 zajednički ručak za sve okupljene.

Tekst: T.Levak / www.glas-slavonije.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!