Vijesti / Ostalo

Domaća šunka i dalje zakon!

Domaća šunka i dalje zakon!

Neizostavan dio uskrsne trpeze - kuhana šunka, i ove  se godine u Ulici kralja Držislava, na đakovačkoj Vili, kuhao na ulici, u zajedničkoj "kotluši", u kojoj je bilo "uronjeno" njih 15-ak, a bio će ubačen i pokoji kulin!

Ova ulica od tridesetak kuća tu tradiciju njeguje već 15-ak godina, čime je postala svojevrsna (pred)uskrsna atrakcija.

- Prve pripreme počinju oko 10 sati i svatko zna svoj dio posla - tko dežura nad "kotlušom", a tko se zabavlja uz kartanje i pun stol. Ove godine, uz karte, pripremljen je bio i stolni nogomet - najavljuje Pavao Geošić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Posebno se ovogodišnjem kuhanju nasred ulice radovao i Ivan Batinić, koji je u ovu složnu ulicu trajno doselio lani iz Njemačke.

- Ovakvo nešto u Njemačkoj bi bilo nezamislivo - kaže Batinić, čija se šunka također našla u zajedničkoj "kotluši" nasred Držislavove.

A dok se one kuhaju, na stolovima što ih susjedi iznesu iz svojih dvorišta nađe se ića i pića jer svak' je ponešto donio za to tradicionalno druženje. Oni što iz te ulice i na Veliku subotu rade prijepodne, "uličnim kuharima" pridruže se poslijepodne, kao i prolaznici. Nepisano je pravilo da se u "kotluši" kuhaju sve odreda domaće šunke.

A kada je o njima riječ, ovdašnji kulinari mogu zadovoljno trljati ruke. Tomislav Blažević, predsjednik udruge kulinara Gastronomski kulin, koja ima 66 članova s područja cijele Osječko-baranjske županije, kaže kako su potrošači i dalje skloni domaćoj, tradicionalno proizvedenoj i osušenoj šunki, bez obzira na svu širinu i cijene ponude trgovačkih lanaca.

- Već na Veliki četvrtak, mi kulinari iz udruge više nismo imali dovoljno šunki pa smo se međusobno zvali ima li tko još koji komad za prodaju - kaže Blažević.

Nasreću, stanovnici Držislavove nisu ti koji su u kupnji domaće šunke na Veliki četvrtak ostali kratkih rukava.

Kilogram domaće šunke 60 kuna

Predsjednik udruge Gastronomski kulin Tomislav Blažević kaže kako je cijena domaće šunke 60 kuna za kilogram.

"To je i cijena rolovane plećke, koju ljudi također traže", kaže Blažević. Šunke iz ove proizvodnje u prosjeku su teške 6-7 kilograma, a "recept" za kuhanje je sat po kilogramu.

Tekst: Suzana Župan (Glas Slavonije)

Foto: Izvorno.hr

 


Izdvojeno

Reci što misliš!