Vijesti / Ostalo

Ovako će izgledati vukovarski vodotoranj nakon obnove

Ovako će izgledati vukovarski vodotoranj nakon obnove

Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava i glavni projektant Goran Rako predstavili su medijima projekt „VUKOVARSKI VODOTORANJ – SIMBOL HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA", za čiju je realizaciju na inicijativu gradonačelnika Penave i Grada Vukovara predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović prihvatila pokroviteljstvo.

Projekt je osmišljen na način da najprepoznatljiviji simbol Domovinkog rata u gradu Vukovaru i RH očuvamo ovakvim kakav je ali i da ga učinimo dostupnim široj javnosti.

„Na ovaj način želimo ispričati priču o hrvatskom zajedništvu, prkosu iz Domovinskog rata, kada je upravo Vodotoranj sa stijegom koji se vijorio na vrhu iz dana u dan odolijevao silnim pogodcima granata i napadu neprijateljskih snaga, a njegove rane i dan danas su vidljive", rekao je Penava te pozvao cijelu hrvatsku javnost, na području Republike Hrvatske, ali i izvan nje, od običnih malih ljudi, do velikih tvrtki i ustanova da se priključe akciji jer nas povijest uči da smo najvažnije uspjehe i najveće pobjede ostvarili u vremenima najvećeg hrvatskog zajedništva te da i ovoga puta na zadovoljstvo svih nas ostvarimo još jednu pobjedu i da ovaj veličanstveni simbol zaštitimo od propadanja i učinimo ga još veličanstvenijom vječnom uspomenom.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Gradonačelnik je također napomenuo da se po završetku projekta planira zaposliti 15-tak osoba koje će raditi na održavanju Vodotornja te na njegovom predstavljanju posjetiteljima, a s obzirom da očekujemo znatnu posjećenost realno je očekivati da će Vodotoranj donositi određene prihode kojima će osiguravati sredstva za samoodržavanje samog objekta i njegovih zaposlenika.

Goran Rako, glavni projektant RADIONICE ARHITEKTURE d.o.o. predstavio je tehnički dio projekta napomenuvši kako je RADIONICA ARHITEKTURE d.o.o. u Vukovaru već radila na dva velika projekta na koja su iznimno ponosni, a radi se o rekonstrukciji Dvorca Eltz te o Muzeju Vučedolske kulture.

[span class=camera]FOTO Zavirite u unutrašnjost vukovarskog vodotornja[/span]Ideja je napraviti memorijalni park sa parkiralištem, javnim toaletom, dječjim igralištem te ugostiteljskim lokalom, a svi elementi bili bi izgrađeni zelenom arhitekturom (nasuti su zemljom) kako se ne bi isticali i time umanjivali važnost samog Vodotornja. Ulaz u Vodotoranj bio bi smješten na starom ulazu koji vodi do vanjskog panoramskog dizala usmjerenom prema Dunavu kojim se dolazi do mjesta gdje je nekada bio lonac za vodu gdje će biti smještena memorijalna soba kroz koju će nas voditi krivudava staza, rupe od projektila ostaju netaknute, no od sobe će ih dijeliti staklena stijena koja će posjetitelje štititi od mogućih vremenskih nepogoda. U sobi će biti postavljen veliki ekran na kojem će se prikazivati originalne snimke iz 1991. godine. Iz memorijalne sobe staza se nastavlja penjati prema vidikovcu na vrhu Vodotornja gdje se također nalazi i tribina koja vodi prema samom vrhu na kojem se nalazi stijeg. Vidikovac će biti zaštićen staklenom ogradom radi sigurnosnih razloga. U podnožju samog Vodotornja trajno će biti upisana imena svih donatora kao uspomena i potvrda zajedništva. Bitno je istaknuti da će se rekonstrukcija raditi samo tamo gdje je potrebno statički zaliječiti objekt iz sigurnosnih razloga – objasnio je Rako.

VIDEO (RTL): Počela je donatorska akcija za obnovu vukovarskog vodotornja

Početak radova planiran je na proljeće ove godine, a radovi bi trebali trajati godinu dana od dana uvođenja Izvođača u posao. Analiza je pokazala da bi troškovi ukupno iznosili otprilike 16.700.000,00 kuna + PDV.

Na novinarsko pitanje što ako se ne uspiju prikupiti potrebna sredstva, gradonačelnik Ivan Penava rekao je kako je Grad Vukovar spreman na sve varijante te ukoliko do toga dođe, Grad Vukovar će uz Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara osigurati ostatak potrebnih sredstava, no o uspjehu projekta već sada svjedoče brojni pozivi građana koji žele donirati sredstva u svrhu obnove vukovarskog Vodotornja.

Svi građani koji to žele svoje donacije za obnovu Vodotornja mogu uplatiti na:

IBAN HR6525000091501143536
MODEL HR24,
POZIV NA BROJ 7765-OIB UPLATITELJA,
OPIS: PROJEKT VODOTORANJ
Uplate iz inozemstva vrše se na gore navedeni IBAN uz SWIFT CODE/ BIC Hypo Alpe Adria Bank d.d. Zagreb: HAABHR22

Cijelu prezentaciju pogledajte OVDJE.

Izvor: Vukovar.hr

      


Izdvojeno

Reci što misliš!