Vijesti / Ostalo

60% Hrvata debelo!

60% Hrvata debelo!

Prigodom Svjetskog dana zdravlja te u sklopu akcijskog plana ministarstva zdravstva osječki Crveni križ udružio je snage s medicinskim fakultetom kako bi zajednički pokrenuli veliku kampanju za zdraviji život i prevenciju pretilosti.

58% žena i 68% muškaraca u Hrvatskoj imaju povećanu tjelesnu težinu, a posebno zabrinjava činjenica i da ju ima 11% djece od 7-15 godina starosti, dok je pet i pol posto pretilo. Šest posto stanovništva u Hrvatskoj boluje od šećerne bolesti, a godišnje u svijetu od srčanog i moždanog udara umre 12 milijuna ljudi dok 4 milijuna umre od povišenog krvnog tlaka i drugih bolesti srca.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

>>>POGLEDAJTE: SAVJETI ZA ZDRAV ŽIVOT<<<

Jednostavnim promjenama načina prehrane i povećanjem tjelesne aktivnosti moguće je izbjeći ili izliječiti 90% slučajeva šećerne bolesti tipa 2, 80% slučajeva bolesti srca te 30% zloćudnih bolesti. Prva će stoga aktivnost koja počinje već sutra u sklopu kampanje biti osnivanje savjetovališta pri Crvenom križu za prevenciju pretilosti, smanjenje tjelesne težine te druge zdravstvene poteškoće. U savjetovalištu će se jednom tjedno moći razgovarati sa stručnjacima iz različitih struka: neuropsihijatrom, internistom, psihologom te nutricionistima.

7b47a86dcda6edea819f217ff529c536.jpg

Tijekom idućih mjeseci pokrenuti će se i medijska kampanja preko koje će se savjetovati građane kako se nositi s prekomjernom težinom, kako se hraniti i baviti sportom. Uz to tijekom ljetnih i zimskih mjeseci u Centru za edukaciju u Orahovici s pretilim osobama uključujući i djecu raditi će se na smanjenju tjelesne težine, te ih educirati kako da sami reguliraju ishranu i fizičke aktivnosti.

Tekst: STV

Foto: SiB.hr arhiva i Ilustracija


Izdvojeno

Reci što misliš!