Vijesti / Ostalo

Popis stanovništva počinje sutra!

Popis stanovništva počinje sutra!

Koje ste vjeroispovijesti, narodnosti, živite li u istospolnoj zajednici, ... i brojna druga pitanja od sutra će pitati ranije izabrani popisivači za Popis stanovništva 2011. Pogledajte što vas očekuje.

Popis stanovništva 2011. trajati će od 01. travnja do 28. travnja i to svakodnevno od 8 do 20 sati, osim na Uskrs kada će se popisivati iznimno u dogovoru s kućanstvom. Svakoj osobi koja se popisuje zakonom se garantira tajnost podataka, a podaci će se koristiti isključivo u statističke svrhe.

Nažalost, niti ovoga puta popis se nije iskoristio kako bi se rasčistile neke druge stvari koje opterećuju hrvatsko društvo. Tako je jedna od primjedbi brojnih stručnjaka bila je ta što se popis nije iskoristio za sređivanje lista birača pa će to predstavljati problem i dalje.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

No, vratimo se popisu. Što ćete sve biti dužni reći i otkriti popisivačima? Osim osnovnih podataka o imenu, prezimenu, datumu rođenja, popisivači će pitati i neka puno intrigantnija pitanja. Pitanja koja prilikom svakog popisa bude dodatno zanimanje su ona o narodnosti i vjeri, a i ovoga puta popisivači će vas pitati i o tome u kakvoj vrsti zajednice živite. Među ponuđenim odgovorima naći će se i ono o istospolnoj zajednici, a postavlja se pitanje hoće li stanovnici Hrvatske, koji žive u takvim zajednicama, biti spremni iskreno i bez straha odgovoriti na to pitanje.

U trenucima kada nezaposlenost vlada u Hrvatskoj, osobe od 15 i više godina, trebaju odgovoriti i na pitanja jesu li u ožujku tražili posao i jesu li radila barem 1 sat u razdoblju od 25. do 31. ožujka i za to primila naknadu u novcu ili u naturi.

Nažalost, popis nije obuhvatio ni pitanja o radu na crno, pa će i nakon popisa ostati „u zraku" brojka onih koji rade „na crno". Osim toga ne postavlja se pitanje ni o tome koliko ljudi radi, ali za to ne prima naknadu.

Uz pitanja o svakoj osobi u kućanstvu ponaosob, Državni zavod za statistiku zanimaju i podaci o svakome kućanstvu. Bitno je naglasiti kako nije presudno da li živite kao podstanar, niti da li ste prijavljeni kao isti, niti da li ste u privremeno u nekome prostoru. Popis zanima stanje na dan upisa, a ne što će se tek dogoditi u budućnosti. Svako kućanstvo između ostaloga treba dati podatke o tome koriste li se internetom i posjeduje li računalo. Zanimljiv je to pokazatelj i o tome koliko je Hrvatska napredovala na polju novih tehnologija i tu se očekuje značajan, ali nedovoljan napredak u odnosu na posljednji popis 2001. godine.

Imate li zahod?

Mnogi su se začudili kada se u obrascu za popis našlo i pitanje o zahodu i stanu jer se to gotovo podrazumijeva. Nažalost, potaknuti popisima u nekim zemljama u okruženju, može se očekivati da će i tu biti začuđujućih rezultata i to posebice u ruralnim područjima zemlje.

Dodajmo ovome kako su sva kućanstva dužna pravilno označiti svoju stambenu jedinicu i to na način da istaknu kućni broj i prezime vlasnika. U suprotnome može ih se kazniti sa 400 kuna pa požurite po svoje kućne brojevve još danas.

A što će vas još popisivači pitati pogledajte u obrascima u prilogu.

 

{edocs}http://www.dzs.hr/Hrv/censuses/census2011/forms/P1-WEB.pdf,490,360{/edocs}

 

{edocs}http://www.dzs.hr/Hrv/censuses/census2011/forms/P2-WEB.PDF,490,360{/edocs}

 

Tekst: T.M./SiB.hr

  


Izdvojeno

Reci što misliš!