Vijesti / Ostalo

Ulaganja u vodovodnu mrežu na području Đakovštine i Baranje

Ulaganja u vodovodnu mrežu na području Đakovštine i Baranje

Baranjski i đakovački vodovod u ovoj godini planiraju značajne investicije u vodoopskrbu mrežu i sustav odvodnje otpadnih voda.

Baranjski vodovod d.o.o. Beli Manastir, sukladno Godišnjem planu, odredio je kao cilj proširivanje vodoopskrbnih sustava i odvodnje s pročišćivanjem voda planiranim investicijama u visini 68 milijuna kuna. "Sustav u Belom Manastiru je kompletiran - od kvalitetnog vodocrpilišta i potpune mreže vodoopskrbe do visoke pokrivenosti odvodnje i suvremenim postrojenjem pročišćivanja otpadnih voda. Planiraju se i realiziraju brojna ulaganja i u područja u kojima ovi sustavi nisu bili prisutni, kaže direktor Damir Paulić.

6652271a8b6d4c82e498380cddb8b54e.jpg

- Da bi Baranja bila spremna za sve češće suše i poplave, planiraju se dodatni kapaciteti u sustavima zdenaca radi dostatnih količina vode i za kritičnije suše. Poplave ne mogu značajnije utjecati na vodoopskrbu, jer su sustavi zatvoreni. S vodocrpilišta "Livade" eksploatira se voda koja se ubraja među najkvalitetnije pitke vode. Voda se bez pročišćivanja, prerade i ostalih mogućih utjecaja distribuira sustavom, te je dokaz velike vrijednosti i bogatstva vode kao prirodnog blaga, zaključuje Paulić, dodavši da imaju suvremena postrojenja za pročišćivanje kako bi se u okoliš ispuštala potpuno čista voda.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Đakovački vodovod također vodi brigu o vodama i kažu da je najveće postignuće lani bilo sklapanje ugovora za projektiranje pročistača otpadnih voda od tri milijuna kuna koji će omogućiti cjelovito rješenje odvodnje u gradu i naseljima Piškorevci i Budrovci. Postignuće je i završetak gradnje crpilišta Kučanci Đakovački, koje će omogućiti vodoopskrbu u općini Drenje. Ove godine u planu je rekonstrukcija crpilišta Trslana, gradnja glavnih vodoopskrbnih cjevovoda Budrovci - Đurđanci, Gašinci - Kondrić i naselja Kondrić, Gorjani - Josipovac Punitovački, te nastavak gradnje vodoopskrbne mreže u općini Drenje. Planovi za odvodnju su gradnja II. etape odvodnje naselja Kuševac - Ivanovci, gradnja I. etape odvodnje u Strizivojni, te gradnja I. etape kolektora u Gašincima. Postojeće stanje izgrađenosti i funkcionalnosti sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda ne zadovoljava sve principe razvoja i izgradnje tehnički prihvatljivog koncepta odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, kao i zaštite voda na tom području pa su potrebna znatna ulaganja u očuvanje izvorišta.

ĐAKOVO ŽELI NA REGIONALNI SUSTAV ISTOČNE SLAVONIJE

42c9fdc452c1c8364fbea61ec20c2257.jpg

U Đakovačkom vodovodu kažu da je opskrbljenost stanovništva vodom na području grada i općina viša od 90 posto, a postotak priključenosti na javni vodoopskrbni sustav 70 posto. Rekonstrukcijom pojedinih magistralnih vodova i crpilišta smanjili bismo gubitak vode putem sustava daljinskog nadzora i upravljanja. U cilju osiguranja vodoopskrbe nastoje postojeći vodoopskrbni sustav grada i ostalih naselja povezati u cjelinu izgradnjom magistralnih pravaca, te u budućnosti, kako je predviđeno planom razvitka vodoopskrbe Osječko-baranjske županije, povezati se i na regionalni vodoopskrbni sustav istočne Slavonije.

Tekst: Tanja Kvorka (Glas Slavonije)

   

  


Izdvojeno

Reci što misliš!