Vijesti / Ostalo

Nazovite 060 90 11 i pomozite Japanu

Nazovite 060 90 11 i pomozite Japanu

Lančane katastrofe u sjeveroistočnom Japanu šokirale su ovih dana cijeli svijet. Prvo nevjerojatno snažan potres, zatim tsunami, a potom i radijacija iz oštećenih nuklearnih elektrana.

Cijeli svijet upućuje pomoć i šalje obučene humanitarne ekipe, a uskoro bi među njima mogla biti i osječka.

Tisuće prosvjednika ovih dana pred veleposlanstvom Japana u Zagrebu zastale su i u tišini zapalile svijeće za sve žrtve razornog potresa i tsunamija koji su pogodili Zemlju Izlazećeg Sunca. Snimka ovog čina brzo je objavljena na YouTubeu. U samo nekoliko dana pregledana je više od 120 tisuća puta. Postavljena je i na japanskim internet stranicama. Zahvalu učinjenom djelu Japanci su izrazili kroz brojne, dirljive komentare, a mnogi hrvatski građani žele pomoći.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

{youtube}OS6-YMzPWsE{/youtube}

"U ovom trenutku od nas se traži samo materijalna, odnosno novčana pomoć, pritom treba imati na umu da je Japan pomagao Hrvatskoj za vrijeme Domovinskog rata, čak i danas kroz različite oblike"- kaže Marko Đukić ispred GD Crvenog križa Osijek.

I u ovako teškim trenucima za njegovu zemlju, jučer je japanski veleposlanik u Hrvatskoj, Yoshio Tamura, u Grubišnom Polju potpisao ugovor o donaciji 37.000 eura za kupnju vatrogasnog vozila. Japan tako neprestano pomaže Hrvatskoj, a Hrvatski crveni križ je u pripravnosti.

Hrvatski građani mogu pomoći pozivom na broj donatorskog telefona 060 90 11 i tako uplatiti 6,15 kuna za pomoć japanskom narodu pogođenom trostrukom katastrofom. Ekipa osječkog Crvenog križa je spremna, dodaje Đukić, no o odlasku u Japan svatko odlučuje za sebe.

"Desetak članova ekipe za međunarodno djelovanje bi moglo u ovom trenutku sudjelovati, naravno da neće ići svi, niti će svi biti pozvani, zbog toga što vidimo da je preko 90 zemalja ponudilo pomoć kroz različite vidove, uključujući i kadrovsku pomoć"- dodaje Đukić.

Jedna djelatnica osječkog Crvenog križa već se četiri mjeseca nalazi u Afganistanu, pa postoji mogućnost da izrazi želju za premještajem u Japan, napominje Đukić.

Tekst: STV

Foto: Ilustracija

 


Izdvojeno

Reci što misliš!