Vijesti / Ostalo

VIDEO: Potpisana Povelja o pristupačnosti

VIDEO: Potpisana Povelja o pristupačnosti

Gradovi Osijek, Beli Manastir, Đakovo, Našice, Ilok, Vinkovci i Županja potpisivanjem Povelje o pristupačnosti javnih prostora osobama s invaliditetom pridružili su se inicijativi Programa Ujedinjenih naroda za razvoj u Hrvatskoj i Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Riječ je o inicijativi Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj i Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti RH. Predstavnici gradova svojim su se potpisom obvezali prilagoditi gradske površine potrebama osoba s invaliditetom te im tako omogućiti dostojanstven život u gradu.
Louisa Vinton, koordinatorica UN-a i stalna predstavnica UNDP-a, predstavila je inicijativu potpisivanja Povelje koja promiče prava svih građana na ravnopravne mogućnosti i dostojanstven život. Ova prava u skladu su i s Konvencijom Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom koju je Hrvatska potpisala 2007. godine.
U galeriji Waldinger, Povelju su potpisali zamjenik gradonačelnika Osijeka Ivan Vrdoljak, gradonačelnik Vinkovaca Mladen Karlić, gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš, gradonačelnik Đakova Zoran Vinković, gradonačelnik Našica Krešimir Žagar, gradonačelnik Iloka Miroslav Janić i zamjenik gradonačelnika Županje Mladen Dogan.
Grad Osijek se, po pitanju uklanjanja barijera, posebno aktivirao nakon završetka Domovinskog rata u vrijeme kada je započela obnova razrušenoga grada, a kao obvezu preporučio svim graditeljima da se u zgrade ugrade dizala i pristupne rampe za osobe s invaliditetom. Ugrađeno je dizalo u zgradu Doma zdravlja Osijek i u sportskoj dvorani Jug.
Grad svakodnevno promiče aktivnosti s ciljem uklanjanja niza prepreka i stereotipa s kojima se susreću osobe s invaliditetom te je u tu svrhu osnovano Povjerenstvo za OSI, kojemu je osnovni zadatak da koordinira, potiče i prati provođenje mjera pristupačnosti.

VIDEO:
{youtube}QwIweQ8cOYQ{/youtube}

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

TEKST:STV i www.osije.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!