Vijesti / Ostalo

Zlatna kuna Harburg Frudenbergericu, Limexu i Spin-informatici

Zlatna kuna Harburg Frudenbergericu, Limexu i Spin-informatici

Najuspješnijim tvrtkama iz Osječko-baranjske županije danas su u osječkoj Županijskoj komori uručena priznanja "Zlatna kuna" za ostvarene poslovne rezultate u prošloj godini, a dobitnik u kategoriji velikih tvrtki je Harburg-Frudenbergeric iz Belišća, srednjih Autorad Limex iz Donjeg Miholjca te malih poduzeća Spin-informatički inženjering iz Osijeka.

Pad potrošnje i standarda i dalje su prisutni u županiji, što je dovelo i do pogoršanja stanja u samom gospodarstvu, istaknuo je predsjednik osječke Komore Zoran Kovačević. To pokazuje i pad ukupnih prihoda s 25 na 23,6 milijardi kuna, a samo je trgovina zabilježila pad prihoda od oko milijardu kuna, što govori o značajnom padu potrošnje. Kovačević je podsjetio kako je od 2008. godine u Osječko-baranjskoj županiji izgubljeno oko 20 tisuća radnih mjesta, a kao pozitivni pokazatelj istaknuo je smanjivanje nelikvidnosti, jer su se nepodmirene obveze u zadnje dvije godine od 1,5 milijardi kuna smanjile na približno 500 milijuna kuna.

Zlatna kuna u kategoriji velikih poduzeća pripala je tvrtci za proizvodnju strojeva iz Belišća Harburg-Frudenberger", koja je prošle godine od 578,6 milijuna kuna ukupnog prihoda čak 98 posto ostvarila na izvoznim tržištima. Prosječna plaća u tvrtki prošle godine je iznosila 4.780 kuna, a u posljednje četiri godine u proširenje i modernizaciju proizvodnje uložila je oko 125 milijuna kuna.

Zlatnu kunu u kategoriji srednjih poduzeća dobila je tvrtka "Autorad Limex" iz Donjeg Miholjca, koja od 2010. godine posluje u sklopu francuske grupacije Altrad, najvećeg svjetskog proizvođača mješalica i najvećeg europskog proizvođača građevinskih skela i kolica. Tvrtka danas zapošljava 183 djelatnika i unatoč stalnom padu građevinskih aktivnosti, svake godine ostvaruje rast prodaje. Prošle je godine ostvarila ukupan prihod od 104,3 milijuna kuna, od čega je oko 90 posto ostvareno na izvoznim tržištima.

U kategoriji malih poduzeća priznanje je dobila osječka tvrtka Spin-informatički inženjering, koja je prošle godine ostvarila ukupni prihod od 15,2 milijuna kuna, što je 15 posto više nego u godini prije, a prosječna neto plaća iznosila je 6.333 kune.

Izvor: Radio Osijek

 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Izdvojeno

Reci što misliš!