Vijesti / Ostalo

U sklopu projekta 'Wine Tour' u Dalju otvoren vinski muzej Teutoburgium

U sklopu projekta 'Wine Tour' u Dalju otvoren vinski muzej Teutoburgium

Nakon Regionalne vinoteke u Osijeku i manjih vinoteka u Drenju i Feričancima, danas je u Dalju otvoren i četvrti vinski muzej u sklopu projekta Wine tour Osječko-baranjske županije.

U uređenje prostora muzeja i izgradnju 3 kilometra vinskih cesta na tome području uloženo je milijun i 600 tisuća kuna, od ukupnih gotovo 10 milijuna, kolika je vrijednost cijeloga projekta, financiranog najvećim dijelom sredstvima Europske unije.

Vinoteka je uređena u starome podrumu u središtu mjesta. Ima i ime - Teutoburgium, što je rimski naziv Dalja. Još od tada je ovo područje poznato po vinovoj lozi i vinu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Mi smo vrlo zadovoljni sa ovim projektom, uključili smo se u njega vrlo rado. Imali smo pripremljenu svu dokumentaciju, bilo nam je jako bitno da sačuvamo ovaj prostor, ovaj tradicionalni stari podrum i od njega je napravljen ovaj mini muzej, kaže načelnik Općine Erdut Jugoslav Vesić.

U muzeju je zaposlena jedna osoba i bit će odlična polazišna točka za sve posjetitelje, koje zanima vino i turistička ponuda ovoga kraja.

- Ne treba zaboraviti da je od ukupne turističke ponude ovo samo jedan od segmenata, da u županiji djeluje 60 obiteljskih turističkih gospodarstava, da smo županija s najbržim rastom kontinentalnog turizma u Republici Hrvatskoj, a da su ova svjetska vrhunska vina, kvalitetna vina iz ova četiri vinogorja našla svoje mjesto na policama svjetskih destinacija, kaže župan osječko-baranjski  Vladimir Šišljagić.

Vinoteka Dalj donosi ponudu svih vinara s područja Erdutskog vinogorja, od najmanjih do velikih, i svima njima je taj novouređeni prostor otvoren za predstavljanje svoje ponude i za edukacije.

Na otvaranju su muzeja u Dalju bili i gosti iz Vojvodine. Projekt je to, kojega će, kažu, u svakom slučaju pokušati prepisati i primjeniti na svome području. Slavonska vina smatraju izuzetno kvalitetnim, a za bolju tržišnu konkurentnost, presudnim drže udruživanje i zajednički nastup vinara na regionalnoj razini.

Inače, uskoro će biti otvoren i posljednji mini muzej u sklopu projekta Wine tour, onaj u Zmajevcu, za baranjsko vinogorje.

Projekt završava do rujna, a osim vinoteka uređeno je i 17 kilometara vinskih cesta na području sva 4 osječko-baranjska vinogorja.

Izvor: STV


Izdvojeno

Reci što misliš!