Vijesti / Ostalo

Slavonci i Baranjci poručuju - DOSTA!!!

Slavonci i Baranjci poručuju - DOSTA!!!

Vladina najava pokretanja 11 velikih investicijskih projekata do kraja ožujka ove godine naišla je na brojne kritike, pogotovo zbog odnosa države prema istoku Hrvatske.

Među projektima vrijednima 6,7 milijardi kuna tek se jedan - vezan uz vodoopskrbni sustav i odvodnju otpadnih voda, djelomice tiče Slavonije i Baranje. Od svih ostalih korist će imati južni i središnji dio Hrvatske.
- Zašto je i ovaj put Slavonija ostala zapostavljena u velikim infrastrukturnim projektima treba pitati političare i ministre iz ove naše regije, a prije svih potpredsjednika Vlade Čobankovića - kaže prilično rezignirani gradonačelnik Vukovara Željko Sabo, te nastavlja: “Mene osobno ne iznenađuje ovakav tretman istoka Hrvatske jer je to već poznata stvar. Konkretno, mi u Vukovaru imamo pripremljeno mnogo kvalitetnih projekata. Čak i konkretnih obećanja bivših i sadašnjih čelnika HEP-a za gradnju termoelektrane. Ali očito, kako to u slučaju Vukovara već biva, i to su bila jednokratna obećanja. Razgovarajući s premijerkom posljednji put u Vukovaru rekao sam joj da imamo investitore koji žele graditi tvornicu i termoelektranu u Vukovaru, ali se jednostavno gušimo u okovima birokracije.” Dodaje kako bi za Vukovarce bilo najbolje kada bi mogli projekte raditi bez "pomoći" Vlade i države.
Ivicu Pančića, predsjednika Hrvatskih socijaldemokrata, ne iznenađuje što se na listi prioriteta nije našlo mjesta za značajniji projekt u Slavoniji, poput onog "faraonskog" - kanala Dunav - Sava, koji se uvijek “počinje graditi” u izbornoj godini. “Sve što radi ova vlada isključivo je u interesu određenih lobija koji su odlično uhodali posao u cestogradnji i priobalnom području zahvaljujući nekim ministrima”, tvrdi Pančić, kojeg ne čudi zapostavljanje Slavonije jer se to, kaže, radi godinama. "Slavonci se, nažalost, moraju pouzdati samo u sebe. A država im više ne treba 'pomagati', bilo bi dobro kada bi im prestala i odmagati”, zaključuje nezavisni saborski zastupnik.
Dragana Kovačevića, ekonomskog stratega HNS-a, rođenog Požežanina, najviše smeta činjenica da je Vlada sve ove projekte mogla započeti već davnih dana, a ne sada u izbornoj godini. “Budući da među ovih desetak predloženih nema nijednog značajnijeg za Slavoniju i Baranju, već to najbolje pokazuje da se radi o jednom maćehinskom odnosu prema Slavoniji, njezinim ljudima, infrastrukturi i gospodarstvu”, kaže Kovačević i dodaje: “HDZ i Vlada Jadranke Kosor misle kako su Slavonci dovoljno 'glupi' i domoljubni pa će i dalje glasati za one koji su od nekad najbogatije regije stvorili najsiromašnije i najzaostalije područje u današnjoj Hrvatskoj.” Kovačević smatra kako je ovo točka preko koje se ne smije prijeći: “Definitivno Slavonci moraju reći: Dosta je ovakvog odnosa prema nama jer i mi plaćamo poreze i mi bismo prema Ustavu u najmanju ruku trebali biti ravnopravni s drugim regijama.”

PREMIJERKA IZBJEGLA ODGOVOR

Iako se jučer u Virovitici u nekoliko navrata premijerka Jadranka Kosor pozivala na najavljene investicijske projekte, pa i nužnost ravnomjerne izgradnje Hrvatske, na izravan upit našeg novinara - kada će se raditi i u Slavoniji, dala je diplomatski odgovor: “Imate 30 velikih investicijskih projekata koje smo predstavili. Nastojat ćemo da većina od njih krene u život ove godine.” Ipak, ne možemo se oteti dojmu kako se u trenutku njezina odgovora Vladimiru Šeksu, potpredsjedniku Hrvatskog sabora, oteo uzdah. Ne znamo je li to bilo zbog nezgodnog pitanja ili nezadovoljstva odgovorom.

ŠIŠLJAGIĆ: SRAMOTNO I SKANDALOZNO

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Sramotno je i skandalozno, kaže predsjednik HDSSB-a, osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, što među Vladinim projektima nema ni jedan za Slavoniju i Baranju. Dodaje kako su programi bezidejni. “Osobno, mislim da su to prazne priče, no sramotno je da ni ovaj put nema ni jedan projekt u ovoj regiji”, kaže Šišljagić. Upitan zašto je to tako, osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo (HDSSB) kaže kako je riječ o kontinuitetu politike HDZ-a. “Nadam se kako Vlada nagodinu više neće zatvarati oči pred potrebama Slavonije i Baranje te Osijeka. Stoga projektiramo i pripremamo projekte. Žalosno je što na tom popisu nema projekata za ovu regiju, no jednako je žalosno što se na neke stvari, kao što je zemljište za formiranje Gospodarske zone Nemetin, čeka duže od godinu dana”, kaže Bubalo.

GRAĐANI O INVESTICIJSKIM PROJEKTIMA

Etelka ORLIK, Osijek
Slavonija je potpuno zapostavljena u odnosu na druge dijelove države. Svakako bi u nju trebalo više ulagati, odnosno iz državnog proračuna trebalo bi se izdvojiti mnogo više novca nego dosad. Ne možemo sami ništa učiniti, treba pomoći i usmjeravati novac ravnomjerno na sve hrvatske županije.
Stjepan KRAJPL, Lila
Žalosno je da je Vlada u investicijskim projektima opet zaboravila na Slavoniju i Baranju. To potvrđuje da Slavonija i Baranja nema pravog čovjeka koji bi štitio njezine gospodarske interese. Vlada bi trebala razvijati projekte u poljoprivredi i proizvodnji hrane, u čemu vidim svijetlu budućnost.
Vladimir MATOKOVIĆ, Selci Đakovački
Katastrofa! To je samo nastavak maćehinskog odnosa državne vlasti prema ovom dijelu Hrvatske. Uvijek smo na “kraju kolone” i mimo svih ulaganja i davanja. Slavonija je žitnica Hrvatske, koja je nekada hranila druge, a sada su ljudi u istoj toj žitnici gotovo gladni.
Stjepan KRAJNOVIĆ, Slavonski Brod
Slavonije nema nigdje kada su u pitanju projekti za oživljavanje gospodarstva. Više se i ne čudim što smo slijepo crijevo. Za sve je kriva Vlada jer dozvoli da neki ministri odvuku sav novac, primjerice u Zadar i slično. Krivi su i naši saborski zastupnici koji rade kao rakovi, svaki vodi svoju politiku.

 


Izdvojeno

Reci što misliš!