Vijesti / Ostalo

Od šest milijardi ni kuna za Slavoniju i Baranju

Od šest milijardi ni kuna za Slavoniju i Baranju

Predstavljajući prvi dio od 30 najavljenih projekata (procijenjenih na 14 milijardi eura) koje njena vlada želi "staviti na noge i pustiti u život već u ovoj godini", premijerka je jučer naglaslasila kako je to samo početak:
- Investicijski projekti i Program gospodarskog oporavka su srce i mozak rada ove vlade - kazala je Kosor i dodala kako zbog novih projekata i zakona koje planiraju donijeti ove godine očekuje rast BDP-a i veći od planiranih 1,5 posto.

Međutim, među prvim projektima koje Vlada namjerava pokrenuti do kraja ožujka nema ni jednog od značenja za Slavoniju i Baranju. U prvom tromjesečju bit će raspisan natječaj za gradnju hidroelektrane Ombla (investicija vrijedna 125 milijuna eura). Već je pokrenut projekt gradnje trafostanice Dubrovnik (70 milijuna eura). Kreće i remont pruge Križevci-Koprivnica (198 milijuna kuna) te dogradnja terminala Omišalj za skladištenje državnih zaliha nafte i plina (milijarda kuna) i druga faza dogradnje spremničkog prostora u Sisku (190 milijuna kuna). U prvom kvartalu trebao bi biti potpisan ugovor sa strateškim partnerom za dogradnju Luke Rijeka (vrijednost milijardu kuna), a očekuje se i potpisivanje ugovora za rekonstrukciju gata Vrulje u Šibeniku (12 milijuna eura), dok bi u veljači počela nova faza dogradnje dubrovačke luke Gruž (devet milijuna eura). Do kraja ožujka trebali bi biti gotovi natječaji za radove i ugovore o sufinanciranju projekata u vodoopskrbi i odvodnji otpadnih voda (787 milijuna kuna).

Ove optimistične planove Vlade jedino bi mogla zakočiti sredstva, jer za većinu projekata ona nisu planirana u državnom proračunu nego se računa s novcem iz drugih izvora - strukturnih fondova EU-a, europskih investicijskih banaka, privatnih investitora.
Kosor je najavila kako će do kraja siječnja predstaviti novi model poticanja prodaje već sagrađenih stanova, no jučer nije željela reći na koji način se namjerava pomoći građevinarima. Vlada je donijela i odluke vezane uz fondove za gospodarsku suradnju. Iako je u proračunu za ovu godinu za te fondove osigurano samo sto milijuna kuna, premijerka je najavila kako će se Vlada potruditi pronaći i dodatna sredstva kako bi za poticanje investicija gospodarstvu u idućem razdoblju bilo na raspolaganju čak dvije milijarde kuna.

Tekst: D.Boroš / www.glas-slavonije.hr

 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Izdvojeno

Reci što misliš!