Vijesti / Ostalo

Vrhunac vodnog vala tijekom vikenda

Vrhunac vodnog vala tijekom vikenda

Jučer u sedam sati ujutro kod Batine je izmjerena visina Dunava od 425 centimetara, što je u odnosu na jučerašnji dan rast od jednog metra. Tijekom današnjeg dana Dunav je rastao i do tri centimetra na sat, što u Hrvatskim vodama smatraju naglim i velikim porastom. Ovakav nagli rast vodostaja  nastaviti će se i u iduća dva do tri dana.
Izvanredne mjere obrane od poplava za sada se ne planiraju, osim ukoliko ne dođe do većih promjena. U narednih sedam dana očekuje se nastavak rasta vodostaja i stagnacija, a smirivanje stanja očekuje se desetak dana nakon toga. Rast Dunava izazvati će i usporenje tijeka Drave pa se očekuje i dizanje razine Drave kod Osijeka do nekih 300 centimetara.
U Hrvatskim vodama nastaviti će pratiti situaciju na terenu, no upozoravaju na zabrinjavajući trend sve češćih vodenih valova. U pripremi je stoga i jačanje obrambenog sustava u Slavoniji i Baranji u koji će se uložiti dodatnih deset milijuna kuna. Na pragu realizacije tri su nove akumulacije; Slanac, Čitluk i Seginac, a kumulacija Koritna već je u izgradnji.

{youtube}jyQkvVCNDZQ{/youtube}

Tekst i video: STV

 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Izdvojeno

Reci što misliš!